Putin afviser domstol om MH17

Ruslands præsident afviser enhver tanke om, at en international domstol skal klarlægge ansvaret for nedskydningen af det malaysiske passagerfly i Østukraine sidste år.

En vragrest på marken ud for Shaktarsk den 18. juli  2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil under ingen omstændigheder have en domstol, der skal placere ansvaret for nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 over det østlige Ukraine for et år siden.

Den russiske afvisning, som torsdag blev leveret i en telefonsamtale mellem Putin og den hollandske premierminister, Mark Rutte, kom dagen efter, at konklusionen fra en endelig rapport om styrtet blev lækket til CNN.

Ifølge rapporten, der er udarbejdet af den hollandske pendant til Havarikommissionen, Dutch Safety Board, var det russiskstøttede oprørere, der affyrede det missil, som sendte Boeingflyet fra Malaysia Airlines med 298 ombordværende mod jorden 17. juli sidste år.

Alle ombord omkom, og blandt dem var 198 hollandske statsborgere. Da Malaysia for et stykke tid siden foreslog, at der nedsættes en international domstol for at placere ansvaret, blev forslaget støttet af Holland samt Australien og flere andre lande, der mistede statsborgere i styrtet.

Den endelige rapport, hvor konklusionen blev lækket fra, bliver offentliggjort til efteråret, men allerede i en tidligere rapport er der blevet peget på, at de prorussiske oprørere i Østukraine sandsynligvis stod bag.

Det har Rusland pure afvist, og Kreml har i stedet lagt skylden på ukrainske styrker.

Torsdag kaldte Putin i sin samtale med den hollandske premierminister tanken om en international domstol for »uhensigtsmæssig« og sagde desuden, at det er for tidligt at stille sådant et forslag.