Putin advarer USA: Vi retter nye våben mod jer, hvis I placerer missiler i Europa

Det var langt hen ad vejen en tale, der handlede om alt andet end USA, Vesten og krig. Men på fem minutter fik præsident Putin sendt et opsigtsvækkende budskab mod Washington.

RUSSIA-PUTIN/
Ruslands præsident Vladimir Putin delte penge ud til børnefamilier, syge og fattige i en halvanden time lang tale til nationen onsdag eftermiddag, inden han til sidst rundede USA med en advarsel om nye russiske våben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sputnik

I en times tid var tale om supervåben og USA erstattet af løfter om forbedrede vilkår for det russiske folk.

Men han veg ikke helt udenom.

Onsdag eftermiddag leverede præsident Putin i sin årlige tale til nationen et budskab, der med garanti vil blive hørt i Washington:

Hvis USA sætter missiler op i Europa, vil Rusland svare igen ved at rette nye våben mod USA.

Mens Putin sidste år brugte lang tid på at præsentere landets nye »supervåben« var gennemgangen af våben i år mere kortvarig. Han nåede dog at sige, at Rusland til foråret for første gang vil indsætte undervandsdronen Poseidon på en ubåd. Dronen er blevet beskrevet som et »dommedagsvåben«. Foruden dette gennemgik Putin nye missiler, nye fly og sagde, at de våben, han havde omtalt i fjor, har gennemgået succesfulde test.

Løfterne om nye våben var et svar på, at USA tidligere på måneden trak sig ud af den historiske nedrustningsaftale om atomvåben, INF-traktaten. Traktaten blev indgået mellem USAs præsident, Ronald Reagan, og Sovjetunionens generalsekretær, Mikhail Gorbatjov, i 1987. Aftalen indebar, at begge stormagter destruerede alle deres kort- og mellemdistanceraketter.

Men 1. februar trak USA sig ud. Amerikanerne mente, at Rusland overtrådte aftalen. Putin kritiserede i sin tale onsdag den amerikanske beslutning, som ifølge den russiske præsident skyldes amerikanske ønsker om at udvikle sit missilforsvar.

Putin i gavehumør

Putins tale til nationen er en af præsidentens tre årlige traditionelle nationale optrædener. De to andre er et stort anlagt pressemøde samt en optræden, hvor Putin tager imod spørgsmål fra det russiske folk.

Onsdagens tale var Putins årlige tale til Ruslands føderale forsamling bestående af begge kamre i det russiske parlament samt ministre og andre fra Ruslands politiske elite. Og det var en Putin i gavehumør, der var dukket op.

Talen kom i skyggen af Putin og den russiske regerings dårligste meningsmålinger i årevis. For første gang længe mener flere russere nemlig, at landet går i den forkerte retning end omvendt, viser målinger fra det uafhængige Levada-Institut. Det var derfor på forhånd forventet, at talen først og fremmest ville dreje sig om nationale forhold på bekostning af udenrigspolitik og våben. Og sådan gik det også – altså lige indtil talens afslutning.

Putin talte blandt andet om landets problemer med fattigdom og en aldrende og svindende befolkning. Han lovede skattelettelser, højere sociale ydelser, lavere renter for boligejere og boligstøtte til familier med mange. Det stod ikke klart, hvor pengene skulle komme fra, og klapsalverne fra tilhørerne var da også relativt afmålte.

Først ved talens afslutning brugte Putin godt fem minutter på at snakke USA, Vesten og våben. Præsidenten slog fast, at han ikke ønskede en konfrontation, men at man var klar til at slå igen og bad amerikanske politikere om at tage højde for »rækkeviden og farten af vores kommende våben«.