Pussy Riot-medlemmer anholdt i OL-by

Tre medlemmer af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot nåede aldrig at synge om Putin i OL-byen Sotji. Nu er de i stedet anklaget for at have stjålet fra et hotel.

ARKIVFOTO. Nadesjda Tolokonnikova (til højre) og Maria Aljokhina. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOERG CARSTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Tre medlemmer af den feministiske, russiske punkgruppe Pussy Riot er tirsdag blevet anholdt i værtsbyen for vinter-OL, Sotji, hvor de planlagde at optræde med en af deres sange.

To af de anholdte er punkgruppens absolut mest kendte medlemmer, Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, og det er netop disse to, der har spredt nyheden om anholdelsen via Twitter. Her har de også lagt billeder ud, som angiveligt er taget inde i russisk politis salatfad.

Anholdelsen fandt sted midt i Sotji, hvor kvinderne ifølge 24-årige Nadesjda Tolokonnikova gik fredeligt rundt. De var taget til OL-værstbyen for at optræde med deres protestsang »Putin lærer dig at elske fædrelandet«.

En russisk advokat, som nu skal repræsentere kvinderne, oplyser til russiske RIA Novosti, at de blev anholdt på grund af mistanke om, at de har stjålet fra et hotel. Han tilføjer, at intet mindre end 30-40 betjente var involveret i anholdelsen.

Kæmper for indsattes rettigheder

I 2012 blev Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina samt et tredje Pussy Riot-medlem fængslet for »hooliganisme motiveret af religiøst had«, efter de havde gennemført en kort punk-optræden i Moskvas ortodokse domkirke. De tre aktivister blev idømt to års ubetinget fængsel for at »opildne til had« mod den ortodokse kirke og for at kritisere Vladimir Putin.

Det tredje medlem blev dog løsladt efter en appelsag, mens Nadesjda Tolokonnikova og 25-årige Maria Aljokhina blev sendt til forskellige fængselslejre. Ved udgangen af 2013 valgte Vladimir Putin at løslade dem to måneder før tid i forbindelse med en massebenådning af fanger.

Fire måneder tidligere havde Nadesjda Tolokonnikova skrevet et åbent brev, hvor hun fortalte om de rystende forhold og mishandling af fanger i fængselskolonien IK-14, hvor hun afsonede.

Siden løsladelsen har Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina helliget deres kræfter til kampen for russiske fangers rettigheder og forhold.