Pussy Riot appellerer igen

Onsdag skal tre medlemmer af den russiske punkgruppe Pussy Riot argumentere for, hvorfor de skal have nedsat deres straffe på to års fængsel.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle de tre dømte medlemmer af punkgruppen Pussy Riot skulle i modsætning til for ni dage siden have deres advokater på plads og dermed være klar til at appellere straffen på tre gange to års fængsel.

1. oktober blev appelsagen udskudt, fordi den ene af de dømte havde afbrudt samarbejdet med sin advokat og skulle have tid til at finde en ny. Det har hun nu, og så kan appelsagen i Moskva begynde.

Her skal de tre kvinder på 22, 24 og 30 år forsøge at overbevise dommerne om, at to års fængsel er for hård en straf for at have protesteret mod det russiske styre med i februar, med det som bandet selv kalder en »punkbøn«.

I februar i år optrådte fem medlemmer af Pussy Riot, som er en feministisk gruppe, der laver uannoncerede provokationer af russisk politik, ulovligt i katedralen. Her bønfaldt de blandt andet Jomfru Maria om at smide landets præsident, Vladimir Putin, ud, ligesom de forsøgte at gøre opmærksom på, at den russisk-ortodokse kirkes ledelse støtter præsidenten.

Det gjorde kirken - og angiveligt også regeringen - rasende, og i marts blev tre af de fem optrædende anholdt - sigtet for at stå bag hooliganisme.

Sagen har efterfølgende fået opmærksomhed verden rundt, Vladimir Putin har selv sagt, at Pussy Riot-medlemmerne ikke bør straffes alt for hårdt.

Den russiske kirke har også udtalt, at der burde være mulighed for at sænke kvindernes straf, så længe de angrer deres handlinger. Alligevel understreger kirken i en erklæring, at Pussy Riots opførsel ikke kan stå ustraffet.

Bandet har også opnået stor sympati for dets aktion i katedralen, og prominente internationale kunstnere som Madonna har udtrykt støtte ved at kræve en løsladelse af de tre kvinder.

I slutningen af oktober blev Pussy Riot tildelt en fredspris af Yoko Ono og Amnesty International, og tirsdag blev Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina indstillet til den fornemme EU-menneskerettighedspris, Sakharov. Prisen uddeles hvert år af EU-Parlamentet til personer, der har ydet et afgørende bidrag til kampen for menneskerettigheder i deres hjemland.