Psykolog: Hustru vidste, hvad der foregik

Østrigsk psykolog vurderer, at moren til den indespærrede incest-ramte datter vidste, hvad der foregik, men sandsynligvis levede i så stor angst for sin mand, at hun var nødt til at fortrænge det. VIDEO: Klaustrofobisk kælder som hjem i 24 år

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rosemarie, der er mor til den nu 42-årige kvinde, der i 24 år var spærret inde og seksuelt misbrugt af sin far, har ifølge en østrigsk psykolog sandsynligvis vidst, hvad der foregik af grusomheder i kælderetagen.

Ernst Berger, der er psykiater i Wien, siger til den østrigske avis Der Standard:

»Man bliver nødt til at tænke på, at hustruen i situationen ikke kan indrømme omfanget af sin skyld. Hun har fortrængt virkeligheden, sådan at hun virkelig kan mene, at hun hverken vidste noget eller havde en anelse om, hvad der foregik.«

Ernst Berger forklarer, at det ikke er et ukendt fænomen. Morens benægtelse bunder sandsynligvis i, at hun har været nødt til at fortrænge sine tanker, når hun har levet med stor angst for den 73-årige ægte- og gerningsmand, Josef Fritzl.

Det lyder næsten også for godt til at være sandt, at moren ikke vidste, hvad der foregik.

Gennem årene fik Josef Fritzl installeret både nyt badeværelse og en køkkenniche i den trange kælder, og han må derfor have brugt lang tid dernede. Desuden bragte han tøj og mad ned til sine fanger.

Datteren Elisabeth, der i fangenskab fik syv børn med sin far, har dog fortalt politiet, at hun ikke tror, moren har haft en idé om, hvad der foregik.

Faren: Jeg ville beskytte hende
Faren har forklaret politiet, at han den 28. August 1984, hvor datteren, som på det tidspunkt var 18 år, blev ført ned i kælderen, bedøvet og lagt i håndjern, viste sin kone et ’afskedsbrev’ fra datteren, hvori der stod, at hun var stukket af med en sekt, og ikke ønskede, at forældrene skulle kontakte hende.

Elisabeth har fortalt, at hun er blevet seksuelt misbrugt siden hun var 11, og at hun gentagne gange forsøgte at løbe hjemmefra.

Flugtforsøgene er sandsynligvis årsag til, at hun blev taget til fange af sin far.

Josef Fritzl har overfor politiet forklaret sin incestuøse gerning med, at han »ville beskytte hende«

»Josef har fortalt, at hans datter var løbet væk hjemmefra to gange, og at han havde frygtet, at hun ville ende i narkomiljøet,« siger Gerhard Sedlack, der er talsmand for statsadvokaturet i St. Pölten til Welt Online.

Tvang børn til at se på sex
Da den nu 42-årige Elisabeth for et par dage siden kom op af kælderen, var det med et noget andet udseende end det hun havde, da hun blev ført derned.

Livet i kældercellen har ældet hende markant, og med sit kridhvide hår ligner hun angiveligt en, der er meget ældre end 42.

Ifølge Times Onlines oplysninger er Josef Fritzl tidligere dømt for seksuelt overgreb. Og jo flere detaljer der kommer frem i dagens lys, jo værre bliver historien.

Josef Fritzl skulle angiveligt have tvunget de tre børn, som boede i fangekælderen med Elisabeth, til at se på, mens han havde sex med hende. Og kælderen var så lille, at børnene også har været vidner, når nye søskende blev født.

Indgangen til kælderen var gemt bag en reol og bestod af en tung jerndør, der kun var en meter høj – med en fjernstyret elektrisk lukkemekanisme, der blev kontrolleret med en kode, som kun Josef Fritzl kendte.

Politiet har ifølge Times Online fortalt, at de tre børn i fangekælderen, som aldrig havde set dagslys, af deres far/bedstefar fik at vide, at de ville dø i kælderen, hvis der skete ham noget.

Elisabeth, Rosemarie og de seks børn er i psykiatrisk behandling.

Politiet er ved at finde ud af, om børnene også er blevet seksuelt misbrugt.