Psykiatere vil have Breivik tvangsindlagt

Massemorderen Anders Breivik skal på ny mentalundersøges, mener to sagkyndige.

ARKIVFOTO. Sørgende uden for rådhuset i Oslo under rosemarchen til ære for ofrene i Oslo og på Utøya, 25. juli 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERLEND AAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To norske psykiatere, som er udpeget til på ny at vurdere Anders Breiviks mentale tilstand, anbefaler ifølge flere norske medier, at den 32-årige morder og terrorist indlægges.

Et hold af psykiatere og psykologer vurderede i efteråret, at Anders Breivik er skizofren og strafretligt utilregnelig og derfor skal under behandling. Denne afgørelse vakte enorm debat i Norge, som stadig er traumatiseret, efter at Anders Breivik i juli dræbte 77 fortrinsvis helt unge mennesker.

Senere bestemte retten, at vurderingen af Breiviks mentale tilstand skulle tages op igen. Ifølge norske medier anbefaler de to psykiatere, Agnar Aspaas og Terje Tørissen, nu at Breivik tvangsindlægges til observation to-fire uger på en regional sikkerhedsafdeling på Oslo Universitetshospital eller et fængselshospital.

- Det er op til retten af vurdere, hvordan de vil behandle vores svar. Vi har ingen kommentarer, siger retspsykiater Agnar Aspaas til den norske netavis vg.no.

Retten skal på fredag tage stilling til psykiaternes anbefaling.

Anders Breivik har tidligere modsat sig en ny undersøgelse og har gennem sine advokater ladet meddele, at han ikke ønsker at tale med nye sagkyndige.