Psykiatere om Trumps mentale helbred: »Vi har et ansvar om at advare befolkningen«

EPA/Ron Sachs / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: Ron Sachs

En gruppe psykiatere i USA fremsætter nu en hård anklage mod Donald Trump, skriver Independent. Helbredstilstanden hos USA’s 45. præsident er nemlig helt gal, mener de.

Psykiaterne, der er tilknyttet Yale University, har efter eget udsagn undersøgt Donald Trumps psyke ned til mindste detalje. Overordnet vurderer de, at han lider af en ’farlig mental sygdom’, der gør ham ude af stand til at lede USA.

På en konference torsdag på Yale’s School of Medicine løftede de sløret for undersøgelsen.

»Vi har et etisk ansvar om at advare befolkningen om Donald Trumps farlige, mentale helbred,« sagde psykiater Dr. John Gartner på konferencen.

Donald Trump brugte efter sin tiltrædelse mange kræfter på at fortælle offentligheden, at der var mange flere tilskuere til hans ceremoni, end hvad medierne havde meldt ud. Men når en præsident bruger sin tid på sådanne ting, tændes advarselslamperne hos en psykiater.

»Foruden at være en løgner og narcissist, er han paranoid, vildledende og har storhedsvanvid. Hvis Donald Trump virkelig mener at have haft det største publikum til sin indtrædelsesceremoni, er det en vrangforestilling,« lød det fra Dr. John Gartner.

James Gillingan, psykiater og professor fra New York, bakker John Gartner op. Han har arbejdet med mordere og voldtægtsforbrydere og kan genkende en psykisk uligevægtig person fra lang afstand, hævder han.

»Man behøver ikke at være ekspert eller have 50 års erfaring som psykiater for at vide, hvor farlig denne mand er,« forklarede James Gillingan.

Beskyldningerne, der blev fremsat mod Donald Trump ved konferencen, er ifølge Independent blevet kritiseret af andre psykiatere for at være i strid med American Psychiatric Association’s såkaldte “Goldwater rule,” der byder psykiatere ikke at fremsætte vurderinger af personer, de ikke selv har undersøgt. Også medlemmer af det republikanske parti har anklaget de Trump-kritiske psykiatere for at overskride deres professions etiske grænser.

Tidligere på året startede Dr. Gartner og en gruppe andre psykiatere under navnet Duty to Warn en underskriftsindsamling i håb om at få Trump fjernet fra præsidentposten. Indtil videre har 41.000 skrevet under på erklæringen om at stemple Donald Trump som uegnet til at varetage rollen som præsident.

Gruppen mener, at den amerikanske forfatnings paragraf 25 kan bruges til at afsætte Trump. Paragraffen går ud på, at en præsident kan blive fjernet, hvis han vurderes til at være ’ude af stand til at varetage sin magts beføjelser og pligter’.

Richard Nixon er det seneste eksempel på en amerikansk præsident, der er blevet fjernet fra sin post før tid. Han måtte træde til side i forbindelse med Watergate-skandalen, hvor han selv var indblandet. Nixon var præsident i årene 1969-74.