Protest mod indvandrere i Sydafrika udvikler sig voldeligt

Sydafrikanske demonstranter bebrejder indvandrere for arbejdsløshed og kriminalitet. 136 er anholdt efter uro.

Politiet i Pretoria affyrede fredag gummikugler og tåregas for at få kontrol over situationen, da omkring 1000 lokale demonstranter og indvandrere fredag stødte sammen under en protest mod udlændinge. Scanpix/Marco Longari Fold sammen
Læs mere

Pretoria. Politiet i Sydafrikas hovedstad, Pretoria, måtte affyre gummikugler og tåregas for at få kontrol over situationen, da omkring 1000 lokale demonstranter og indvandrere fredag stødte sammen under en protest mod udlændinge.

136 mennesker er anholdt.

Butikker og hjem ejet af indvandrere er blevet plyndret og stukket ild på i Sydafrika i løbet af de seneste uger. Nogle sydafrikanere påstår, at ejendommene bliver brugt som bordeller og narkobuler.

I løbet af det seneste år er antallet af angreb mod udlændinge i Sydafrika steget.

Angrebene er drevet af høj arbejdsløshed og dyb fattigdom, og migranter fra Nigeria, Zimbabwe, Somalia og Pakistan har fået spændingerne til at vokse.

- Vi støtter politiet, siger den 25-årige sydafrikanske demonstrant Aysha Ali.

- Nigerianere er meget dårlige mennesker, der bringer narkotika ind i vores samfund. Derfor støtter jeg denne protest.

Præsident Jacob Zuma fordømmer den seneste bølge af fremmedfjendsk vold og opfordrer til ro og tilbageholdenhed.

- Beboere i nogle samfund bebrejder udlændinge for de eskalerende forbrydelser - især narkohandel, udtaler Zuma i en erklæring.

Han opfordrer sydafrikanerne til ikke at gøre indvandrerne til syndebukke for landets udbredte kriminalitet.

Samtidig understreger han, at kampen mod kriminalitet ikke må stemples som fremmedfjendsk.

I løbet af den seneste uge er det gået ud over 20 butikker i Atteridgeville uden for Pretoria, mens 12 huse i Rosettenville syd for Johannesburg er blevet angrebet.

- Vi har besluttet at blive hjemme, mens der er protest. Vi ved godt, at der har været angreb. Vi er bange, siger 47-årige Alain Bome fra Den Demokratiske Republik Congo. Han har boet i Sydafrika i 14 år.

Tidligere i denne uge opfordrede den nigerianske regering Den Afrikanske Union til at træde til for at stoppe "de fremmedfjendske angreb" på nigerianere i Sydafrika.

Ifølge regeringen i Nigeria blev 20 nigerianere dræbt i Sydafrika i 2016. Tallet afvises dog af den sydafrikanske regering.

Sydafrika oplevede sin værste periode med fremmedfjendsk vold i 2008, hvor 62 mennesker blev dræbt i sådanne angreb.

/ritzau/AFP