Prorussiske kræfter styrket i Moldova

Milliardsvindel, rigmandsvælde og en tys-tys-regeringsdannelse ved midnatstid har bragt stemningen i Europas fattigste land op på noget nær kogepunktet. Protesterne styrker prorussiske partier.

De omfattende protester på gaderne i Moldovas hovedstad, Chisiniau, har samlet partier fra begge fløje under slagord mod rigmandsvælde og milliardkorruption. Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Efter tre måneders uvished blev der endelig dannet regering. Under normale omstændigheder en god nyhed i et land, der har været lammet af magtkampe og politisk uro siden oktober. Men ikke i Moldova. Her har udnævnelsen af en ny regeringsleder, Pavel Filip, kastet landet ud i en om muligt endnu dybere krise.

I sidste uge forsøgte vrede demonstranter at storme parlamentet for at forhindre udnævnelsen. I weekenden demonstrerede tusinder mod hans regering. Og søndag truede et af landets prorussiske partier med at blokere jernbaner og lufthavnen i hovedstaden, Chisinau, hvis ikke et krav om nyvalg bliver opfyldt.

Årsagerne til vreden i gaderne er mange. Oppositionspartier beskylder den nye regering for at bruge gangstermetoder for at komme til fadet. Eksempelvis blev parlamentet onsdag indkaldt til den afgørende afstemning med tre timers varsel. Samme aften ved midnat aflagde Pavel Filip ed hos landets præsident under en ceremoni, der som noget helt usædvanligt var lukket for offentligheden.

Et banktyveri af de helt store

Samtidig har den nye regerings sammensætning næret en årelang vrede mod landets finansfyrster, de såkaldte oligarker. Den nye premierminister er en nær allieret af den hovedrige Vladimir Plahotniuc, der de seneste år har øget sin indflydelse over det ludfattige lands retssystem, politi og sikkerhedstjeneste.

Utilfredsheden med den vildtvoksende korruption kogte over sidste år. Vendepunktet blev afsløringen af tyveriet af mere end en milliard dollar – svarende til en ottendedel af landets samlede bruttonationalprodukt – fra tre banker. Bankerne deltog ifølge anklagen i hvidvask af milliardbeløb fra ukendte kilder i Rusland.

Skandalen væltede landets proeuropæiske regering, der ellers havde gennemført en række reformer for at nærme sig EU. Den nye regering hævder nu, at den vil fortsætte en proeuropæisk kurs – men dén køber demonstranterne ikke.

De seneste gadeprotester kan derfor dårligt passes ind i en skabelon om prorussisk vs. provestligt. De store demonstrationer har samlet partier fra begge fløje under slagord mod rigmandsvælde og milliardkorruption.

Ikke desto mindre er Moldova havnet i en situation, der ligner situationen forud for magtskiftet i 2009 – bare med modsat fortegn. Dengang måtte en prorussisk, kommunistiskledet regering gå af efter store protester mod korruption og lovløshed. Den proeuropæiske regering, der kom til magten efterfølgende, demonstrerede snart, at personlig berigelse på befolkningens bekostning sagtens kunne fortsætte under et nyt flag.

Denne gang retter vreden på gaden sig ikke overraskende mod flere af de proeuropæiske partier. Modsat står landets socialistiske, prorussiske parti styrket. Målinger viser, at partiet sandsynligvis ville få flertal, hvis der blev udskrevet valg før tid.

Derfor har uroen i Moldova, der ligger klemt inde mellem EU-landet Rumænien og Ukraine, fået en skarp geopolitisk dimension. Rusland har soldater på baser i den russisk-støttede udbryderrepublik Transnistrien i det østlige Moldova. Proeuropæiske politikere i Moldova og Ukraine advarer om, at Rusland har en voksende interesse i at puste til ilden på gaden i Chisinau og i værste fald fremprovokere en regulær opstand.

Udadtil tager EU-landene fortsat krisen med ophøjet ro. Ifølge tidsskriftet The Economist har vestlige diplomater senest gjort klart, at Moldova ikke kommer tilbage i det gode selskab, før regeringen har gjort op med de ansvarlige for korruption og milliardsvindel. Ellers bliver historien ved med at gentage sig.