Prognose giver de rød-grønne partier solidt flertal

De rød-grønne partier i Sverige står til en solid valgsejr ifølge en tidlig prognose. Feministisk Initiativ ser ud til at falde for spærregrænsen.

Foto: TT NEWS AGENCY

SVERIGE: Det har længe lignet en socialdemokratisk valgsejr ved søndagens valg i Sverige, og den første prognose, der baserer sig på over halvdelen af de svenske distrikter, giver de rød-grønne partier en solid valgsejr. 43,7 procent af stemmerne står de til at få, der vil gøre den socialdemokratiske Stefan Löfven til ny svensk statsminister, på trods af at hans eget parti står til en snæver fremgang på 0,5 procent.

Prognosen er dog med det forbehold, at stemmerne fortsat ikke er talt op i de store svenske byer.

Stemmer de nogenlunde ligesom landdistrikterne, vil Feministisk Initiativ ikke komme ind i Riksdagen. Prognosen giver det kontroversielle parti 3,2 procent af stemmerne, hvilket er under spærregrænsen på fire procent. Partiet har balanceret på kanten af den grænse i meningsmålingerne de seneste mange måneder, og selvom en exitpoll tidligere på aftenen gav partiet fire procent af stemmerne, afliver seneste prognose altså partiets forhåbninger om at få sendt Gudrun Schymann ind i Riksdagen.

Prognosen slår også en tyk streg under de borgerlige partiers valgnederlag. Statsminister Fredrik Reinfeldt og hans parti Moderaterna står til at få 23,1 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på syv procent.

Endelig ligner Sverigedemokraterna valgets reelle vinder. Prognosen giver det indvandrerkritiske parti 13 procent af stemmerne, hvilket gør dem til det tredjestørste parti i Riksdagen. Der er dog som bekendt ikke udsigt til, at partiet får indflydelse. Både Socialdemokraterna og Moderaternas har på forhånd udelukket et samarbejde med partiet.

Det endelige valgresultat ventes at foreligge omkring midnat søndag aften.