Professor og livsoptimisten Hans Rosling er død

Svenske Hans Rosling blev en stor stjerne på de sociale medier for sit positive syn på verdens tilstand.

Foto: AP/Evan Agostini Fold sammen
Læs mere

Den svenske professor Hans Rosling, der blev et fænomen på sociale medier for sit positive syn på verdens tilstand, er død 68 år

Det oplyser familien.

Rosling var professor i international sundhed på Karolinska Institutet i Stockholm og blev internationalt kendt for sit arbejde.

For et år siden blev Hans Rosling diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen. Det oplyser hans datter til nyhedsbureauet TT.

Hans Rosling blev for alvor kendt blandt danskerne i 2015, hvor et interview på dansk tv med den svenske professor gik sin sejrsgang på de sociale medier.

I interviewet med den daværende DR2 deadlinevært Adam Holm gav Hans Rosling medierne tørt på og forklarede, hvorfor verden slet ikke ser så sort ud, som medierne ofte gengiver.

Hans pointe blev illustreret ved hjælp af æbler, og klippet er blevet delt vidt og bredt.

Det handlede om statistik og proportionerne i de problemstillinger, som verden står over for.

I 2010 lavede BBC en dokumentarfilm om Rosling og hans arbejde.

En del af hans virke var underholdning. Det lagde han ikke selv skjul på og omtalte sig som "edutainer" - en sammentrækning af de engelske ord for underviser og entertainer.

Rosling var en stærk stemme, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i mindeord, skriver nyhedsbureuaet TT.

»Jeg har lige som mange andre fået del i hans kundskaber og ikke mindst hans positive syn på verden. Det er en stærk stemme, som udstyrede os med mange fakta og et positivt billede på fremtiden,« siger han.

Rosling var med til at grundlægge en afdeling i Sverige af Læger uden Grænser i 1993. Mange af hans populære foredrag handlede om global sundhed, og hvordan sundhedsproblemer har relation til fattigdom.

Han var overbevist om, at fattigdomsbekæmpelse var vejen til at undgå en befolkningseksplosion på Jorden.

/ritzau/