Professor: Knivangreb i Gabon er usædvanligt

Det afrikanske land Gabon har ikke tidligere har været plaget af religiøse konflikter, lyder det.

Gabon. Et knivangreb i Gabons hovedstad Librelle sårede lørdag aften to danske mænd, der angiveligt var på opgave for National Geographic.

En 53-årig nigerianer menes ifølge landets forsvarsminister Etienne Massard at have råbt "allahu akbar" (Gud er størst, red.) under angrebet, der af den grund bliver anset som værende religiøst motiveret.

Det er dog højest usædvanligt, at den tidligere franske koloni er blevet udsat for et islamistisk angreb.

Det mener Holger Bernt Hansen, der er professor emeritus fra Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

- Lignende har man ikke hørt om før. De religiøse modsætninger har ikke været særlige meget fremme i Gabon. Der har ikke tidligere været religiøse sammenstød og konflikter, forklarer Holger Bernt Hansen.

Ifølge professoren er Gabon et overvejende kristent land, hvoraf omkring 88 procent af befolkningen hovedsaligt er katolikker. Den muslimske befolkningsandel udgør blot omkring syv procent.

At en nigeriansk mand menes stå bag angrebet, kan ifølge professor være en del af forklaringen på det usædvanlige angreb.

- Der har været mange konflikter imellem kristne og muslimer i Nigeria, hvorfor han kan være inspireret af de hjemlige forhold - heriblandt i den nordlige del, hvor Boko Haram er, siger Holger Bernt Hansen.

Gabon er seks gange større end Danmark, men har til gengæld kun en befolkning på 1,8 millioner, hvoraf en tredjedel bor i landets hovedstad.

Det afrikanske land, der kun har været præget af politiske konflikter, har ikke tidligere været kendt for at være et farligt turistmål, lyder det fra Holger Bernt Hansen.

De politiske konflikter er især opstået på baggrund af, at Gabon er et yderst olierigt land.

Ifølge Holger Bernt Hansen har det tiltrukket mange gæstearbejdere fra andre vestafrikanske lande. Men da olieprisen faldt med næsten 50 procent i 2014, skabte det en del spændinger i befolkningen.

- Olien har tiltrukket rigtig mange gæstearbejdere - især fra Nigeria. Det har ført til noget uro mellem migranterne og de fastboende, da olieprisen og væksten faldt, fordi det af denne grund skabte meget høj arbejdsløshed, forklarer professoren.

Dog er det ifølge Holger Bernt Hansen kun få af landets borgere, der får gavn af oliepengene. Af denne grund regnes Gabon som værende et fattigt land.

/ritzau/