Professor: Jesus ville i dag få forbud mod at tale i Oxford

Den engelske professor Timothy Garton Ash advarer om, at den britiske regeringstiltag mod »ikke-voldelig ekstremisme« samt studerendes ønsker om »safe spaces« risikerer at skabe et utåleligt miljø på engelske universiteter.

Den engelske debattør, forfatter og professor Timothy Garton Ash advarer mod, at de vestlige landes tiltag mod ekstremisme nemt kan blive et angreb på ytringsfriheden. Foto: Anna Huix/ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun i Danmark, at myndighedernes tiltag mod ekstremisme bliver beskyldt for at kollidere med ytringsfriheden, som tilfældet har været i debatten om et forbud mod hadprædikanter.

I Storbritannien har indenrigsministeriet lanceret anti-radikaliseringprogrammet Prevent, der ikke kun er rettet mod organisationer og individer, der prædiker vold, men også mod det, der bliver betegnet som ikke-voldelig ekstremisme.

Programmet er fra flere sider blevet anklaget for at indskrænke ytringsfriheden på universiteterne, hvor både muslimske studerende, som frygter dæmonisering, og tilhængere af en udstrakt ytringsfrihed, har protesteret.

En af de seneste, som har rettet en kritik mod programmet, er den kendte debattør, forfatter og professor i Europa-studier ved universitetet i Oxford Timothy Garton Ash, der i en tale på den igangværende litterære Hay Festival i Wales udtalte:-

»Nogle af jer ved måske, at med den nye antiterrorlovgivning prøver sikkerhedsbureaukraterne i Home Office (det britiske indenrigsministerie, red.) at indføre en såkaldt præventiv pligt, der vil pålægge os at forhindre selv ikke-voldelige ekstremister i at tale på universiter,« sagde han ifølge The Telegraph.

»Og ikke-voldelige ekstremister? Det er Karl Marx, Rosseau, Charles Darwin, Hegel og mest oplagt Jesus Kristus, der så afgjort var en ikke-voldelig ekstremist. Home Office ville ikke have ham til at prædike på universiteter.«

Globalt problem

Det er imidlertid ikke kun de britiske myndigheder, som ifølge Garton Ash udgør en trussel mod ytringsfriheden på de britiske universiteter.

»For øjeblikket har vi et stort problem på vores universiteter, for på den ene side er vi under angreb fra regeringen, som jeg sagde, og på den anden side er der også et pres fra vores egne studerende, der kræver såkaldte »safespaces«.«

Timothy Garton Ash henviste til en sag, hvor flere end 3.000 studerende i efteråret underskrev en protest mod, at den australskfødte feminist og debattør Germaine Greer skulle forelæse på Cardiff Universitet. De var utilfredse, fordi hun havde sagt, hun ikke anerkendte transkønnede som kvinder. Forelæsningen blev senere afviklet under omfattende sikkerhedsforanstaltninger og med moddemonstranter udenfor.

»Det er faktisk en gruppe studerende, som siger til en anden gruppe studerende, der gerne vil høre Germain Greer, »nej, det må I ikke«. Det er en gruppe studerende, som censurerer en anden.«

»Dette land, der på sin vis opfandt den moderne udgave af ytringsfrihed i det 17. århundrede, er efter min mening alt for vaklende, når det kommer til forsvaret for ytringsfriheden,« sagde Garton Ash, der blandt andet er forfatter til bogen »Ytringsfrihed: Ti principper for en forbundet verden« ifølge The Telegraph.