Professor: Donald Trump skyder sig selv i foden ved at trække støtten til WHO

Det er en kæmpe fejl, at USA indstiller støtten til WHO midt i en global sundhedskrise. Konsekvenserne kan være, at det forsinker arbejdet med at få pandemien under kontrol, og derfor kan beslutningen ramme USA som en boomerang, mener professor.

Donald Trump meddelte på et pressemøde onsdag nat dansk tid, at USA vil indstille støtten til WHO i minimum 60 til 90 dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Natten til onsdag annoncerede den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA vil indstille støtten til Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Donald Trump har givet besked på at stoppe finansieringen – i mindst 60 til 90 dage. Ifølge Donald Trump skal tiden anvendes til at afdække WHOs advarsler om coronaudbruddet i Kina.

Præsidenten mener blandt andet, at der gik for længe, inden WHO erklærede coronavirussen for en pandemi.

Ifølge professor i global miljøsundhed Flemming Konradsen, de er leder af School of Global Health ved Københavns Universitet, kunne tidspunktet næsten ikke være dårligere. Beslutningen presser den globale indsats mod coronavirus, mener han:

»Man vælger at skære i bidraget midt i en enorm global sundhedskrise, hvor sundhedsledere verden over sidder med opgaver til halsen. De forsøger at koordinere globale initiativer, udbrede viden og træne sundhedspersonale til blandt andet svage sundhedssystemer i udviklingslande. Nu skal centrale sundhedsledere bruge en masse unødvendig tid på blandt andet budgetomlægninger og forholde sig til en politisk udredning i USA. Det forsinker arbejdet med at bringe epidemien under kontrol,« siger Flemming Konradsen.

Han tilføjer, at signalet i Donald Trumps meddelelse ikke er til at tage fejl af:

»Signalværdien vil ikke gå ubemærket hen. Den signalerer, at det internationale samarbejde og koordinationen af bekæmpelsen af coronavirussen er op til de enkelte lande – man er sig selv nærmest. Det underminerer WHOs autoritet,« siger Flemming Konradsen.

Handlingen kan få fatale følger for de enkelte lande, herunder USA, hvis ikke der kommer styr på coronavirussen på globalt plan.

»Det er at skyde sig selv i foden. FN generalsekretær, António Guterres, sagde meget rammende, at det globale sundhedssystem kun er så stærkt som det svageste led. Derfor er en svækkelse af WHO meget uheldig,« fortæller Flemming Konradsen.

Han understreger, at det derfor kan ramme USA som en boomerang, at Donald Trump vælger at fjerne støtten.

»Konsekvenserne, som kampen mod coronavirus vil blive ramt af på grund af manglende støtte fra USA, vil ramme USA, men også andre dele af verden inklusive EU lige i nakken. Det er en global kamp, og virussen vil blive ved med at sprede sig, indtil man får den under kontrol på globalt plan. Derfor er det virkelig kritisk at fjerne støtte til WHO,« siger Flemming Konradsen.

En symbolsk syndebuk

Kina har fået stor kritik for at tilbageholde oplysninger om coronavirus, da virussen brød ud i slutningen af 2019.

Donald Trump er af den opfattelse, at WHO hjalp Kina med at dække over det reelle omfang.

Flemming Konradsen mener, at Donald Trumps manøvre er et forsøg på at aflede amerikanernes opmærksomhed:

»Donald Trump signalerer, at USA er i en meget værre situation, fordi Kina og WHO ikke handlede, som de burde. Det er ellers ikke lang tid siden, at Donald Trump var meget rosende over for Kinas håndtering af coronavirus,«  siger Flemming Konradsen og tilføjer, at:

»Det virker som en rå politisk kalkule at skyde skylden på WHO og udpege WHO som syndebuk.«

Ifølge Flemming Konradsen har USA selv via sine bidrag stor indflydelse på WHO. Derfor kan USA ligesom andre lande være med til at fastlægge kursen for WHO.