Prodis vælgere piver og pifter

Romano Prodi skulle redde Italien ud af den økonomiske nedtur, men i dag er han så upopulær blandt befolkningen, at hans koalition vakler.

Italiens premierminister, Romano Prodi er upopulær blandt store dele af befolkningen. Både hos højre- og centrumvælgere som her er samlet til demonstration i Rom, og hans popularitet blandt egne vælgere er også på retur.<br> Foto: Giulio Napolitan. Fold sammen
Læs mere

»Det sku' være så godt, men så er det faktisk skidt.« Sådan lyder omkvædet til Herman D. Koppels gamle landeplage »Sangen om Larsen«.

Et omkvæd som bedre end så meget andet beskriver folkestemningen i Italien i øjeblikket.

For den italienske regeringsleder Romano Prodi skulle redde Italien fra økonomisk rabundus, men er nu lige så upopulær, som da han i 1998 første gang blev væltet af premierministerposten.

Tilbage i april vandt Romano Prodi valget. Målet var at befri Italien for mediemogulen Silvio Berlusconi, som brugte mere tid på at fabrikere love til fordel for sin økonomiske imperium end på at sætte gang i den italienske økonomi. Prodi vandt en papirstynd sejr med en bred koalition, som favner både den yderste venstrefløj og moderate partier.

Og Romano Prodi kom godt fra start. Den nye regering begyndte at liberalisere det stive italienske arbejdsmarked, samtidig med at de styrkede Italiens rolle på den internationale scene ved at sætte Italien i spidsen for den internationale styrke i Libanon. Prodi blev rost af sine europæiske samarbejdspartnere, og hans vælgerskare jublede.

Bitter medicin
Det berømte omkvæd fra sangen om Larsen gik først i gang, da den italienske regering præsenterede sit bud på en finanslov.

De store strukturelle ændringer var der ikke, heller ikke de bebudede offentlige besparelse, som Prodi gik på valg på.

Derimod hæver regeringen skatten for de rigeste, men sænker den en lille smule for de lavere indkomstgruppe.

På et EU-ministermøde sagde Prodi ifølge Reuters: »Medicin er bitter, men hvis du ikke tager den, får du det ikke bedre.«

Men Italien ønsker åbenbart ikke Prodis medicin, for regeringens popularitet faldt fra 63 procent i juli til kun 38 procent i midten af december, da Italiens højtprofilerede økonomiminister, Tomaso Padoa Schioppa, blev udnævnt til regeringens mest upopulære.

Mellem en og to millioner italienere gik i begyndelsen af december på gaden i Rom, for sammen med Silvio Berlusconi at protestere mod Romano Prodis skatter.

Fagforeningerne som støtter regeringen blev »buhet« ud af arbejderne på Italiens største virksomhed FIAT, som ellers traditionelt er venstrefløjens højborg.

På samme måde blev Romano Prodi mødt med piften og buhen, da han for nylig tog til en bilmesse i sin hjemby Bologna.

»The devil wears Prodi,« lød modstanderens nye slogan.

Koalition på lerfødder
Mest ondt gør det, at det denne gang er Prodis egne vælgere, som piver. De mere velhavende over skattestigningerne, arbejderne over at regeringen ikke forbedrer pensionen eller vilkårene på arbejdspladserne, hvor flere og flere bliver ansat på midlertidige kontrakter uden rettigheder og sygedagpenge.

Den italienske arbejdsgiverforening, Confindustria og internationale økonomer mener derimod, at Prodi slet ikke er gået hårdt nok til værks. At han ikke har sparet nok på de offentlige budgetter, og at der er brug for større strukturelle reformer så hurtigt som muligt. Mens den venstreorienterede presse mener, at Prodi burde sige ja til homoseksuelle partnerskaber og til stamcelleforskning.

Og da Prodi forleden blev spurgt om han vil søge genvalg, når den nuværende periode udløber i 2011, kom der et nølende svar.

»Jeg laver ikke langsigtede programmer, men jeg tror, at fem år er nok.« Det næste halve år skal Prodi vise, hvad han har i posen, og er indholdet ikke godt nok, vil hans regerings dage være talte og Larsens profeti vil gå i opfyldelse.

»Det sku' bli' så godt, men nu' det faktisk skidt.«