Prodi: Præster skal prædike mod skattefusk

I kampen mod skattesnyd kalder Romano Prodi på de højere magter. Snyderne skal have et ord med på vejen i prædikerne, mener han, og udtalelserne har vakt stor debat - hos både gejstlige og de sekulære.

Italiens premierminister, Romano Prodi, vil have kirken til at prædike skattemoral. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

MILANO: Den italienske regering søger nu hjælp hos de højere magter i kampen mod skattesnydere. I et interview til et af Italiens mest læste ugeblade, det katolske Famiglia Cristiana, klandrede han Italiens præster for ikke at tale mod skattefuskere.

»Når jeg går til messe, hvorfor er dette emne, af etisk karakter, aldrig berørt i prædiken,« sagde han med hentydning til, at paven og landets magtfulde biskopper ofte tordner frem mod emner som homoseksualitet, aktiv dødshjælp og kunstig befrugtning.

Han citerede sågar de ti bud, og sagde at skattefusk overtræder det syvende: Du må ikke stjæle.

Anledningen er den italienske centrum-venstre-regerings kamp for at få ram på landets mange skattesyndere. Ifølge regeringens beregninger snyder de hvert år staten for et beløb, der svarer til en tredjedel af bruttonationalproduktet. Indtil videre er det lykkedes Prodi at skrabe ti milliarder euro (ca. 75 milliarder kroner) ind, men der er stadig lang vej endnu.

Biskopper på banen
Prodis erklæring blev straks emne for stor debat. Var Prodi i gang med at blande politik og religion? Spurgte kritikerne. Prodi er kendt som en praktiserende katolik, som normalt taler for en stærk adskillelse af kirke og stat og mod kirkens indblanding i politiske emner.

Biskoppernes avis, Avvenire, skrev derfor i en bidsk leder, at »man ikke kan nøjes med at huske på kirken, når det passer én, og glemme den, når den selv samme kirke forsvarer moralske principper som omhandler livet, fra begyndelsen til sin naturlige afslutning, familiestrukturen, uddannelsen af fremtidige generationer«

»Hvis kirken nogle gange er forsigtig med at tage dette tema op, er det fordi skattesystemet ikke altid synes retfærdigt,« sagde ærkebiskop Bruno Forte en anerkendt italiensk teolog til avisen Corriere della Sera.

Bruno Forte har tidligere udtrykt, at skattefusk er en synd, men det er alle præster ikke enige i. For eksempel Gianni Baget Bozzo, der er en personlig ven af oppositionslederen Silvio Berlusconi, der til Corriere della Sera sagde, at skattesvig ej er en synd og sågar kan beskrives som selvforsvar i særlige tilfælde.

Lunken opbakning
Prodis udtalelser mødte kritik både fra oppositionen og hans egen koalition.

»Prodi overtræder den sekularisme, han selv er fortaler for,« sagde Daniele Capezzone fra et af regeringspartierne til Corriere della Sera.

Forhenværende premierminister og i dag livstidssenator Giulio Andreotti sagde, at han havde købt en kopi af katekismen til Prodi, så han kan studere den kristne troslære.