Problemknuseren fra Gedesby

Ellen Margrethe Løj har prøvet lidt af hvert i sin 43 år lange karriere i Udenrigsministeriet. Men jobbet, hun bestrider nu, ligner en uriaspost: At skabe fred i verdens yngste nation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Outraged«. Det var det udtryk – »forfærdet« – som Ellen Margrethe Løj nærmest hvæsede med sin lidt nasale stemmeføring, da hun for nylig efter et krisemøde i FNs Sikkerhedsråd over for den internationale presse kommenterede de nye, blodige kampe i Sydsudans udsigtsløse borgerkrig.

Outraged kan også oversættes til vred eller krænket, og formentlig er det også den følelse, som den danske topdiplomat og FN-udsending i Sydsudan lufter efter at have brugt de seneste to år på at få landets stridende parter til at strække våben.

Ellen Margrethe Løjs officielle titel er Special Representative and Head of the United Nations Mission in South Sudan, forkortet UNMISS. Hun er direkte udpeget af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og faktisk lykkedes det sidste år at banke en slags fredsaftale på plads og få kamphanerne til at danne en samlingsregering.

Det er disse hårdt tilkæmpede fremskridt, som nu trues af de nye blodige sammenstød og de flere hundrede dræbte i Sydsudans hovedstad, Juba. De stridende parter, der anvender tungt skyts som kampvogne og kamphelikoptere, har tilmed ramt FNs hovedkvarter, UN House. Fire af de godt 12.000 udstationerede FN-soldater, som den danske FN-udsending står i spidsen for, omkom, og trods en indgået våbenhvile er situationen i det borgerkrigshærgede land så ustabil, at et stort antal udlændinge har forladt Sydsudan.

Det er blandt andet derfor, at Ellen Margrethe Løjs chef, FNs generalsekretær, opfordrer FNs Sikkerhedsråd til at skride til handling og omsider indføre den våbenembargo og de sanktioner over for Sydsudans ledere, der har været talt om så længe.

Kamphaner og krigsherrer

Hovedrollerne i konflikten spilles af landets præsident, Salva Kiir Mayardit – stort set altid iført cowboyhat – og Riek Machar, der i april fik posten som vicepræsident som led i den internationalt mæglede fredsaftale.

De to kamphaner – og krigsherrer – tilhører hver sin etniske gruppe, hvilket i sig selv er med til at nære konflikten, der har hærget Sydsudan næsten lige siden, at landet blev selvstændigt i 2011 efter løsrivelsen fra Sudan.

Striden handler i al sin blodige banalitet om, hvem af de to politiske ledere, der skal have lov til at skære kagen, der i Sydsudan faktisk ikke er så ringe endda: Verdens yngste nation, der i lørdags måtte aflyse fejringen af sin fem års fødselsdag, har både olie og en række mineraler, men Salva Kiir og Riek Machar kan ikke enes om at dele rovet.

Til gengæld kan de to politiske og militære ledere godt finde ud af at berige sig selv og deres nærmeste, mens de udkæmper en tilsyneladende nådesløs magtkamp, der betyder alvorlig fødevaremangel for omkring 4,6 millioner af deres landsmænd, 1,5 internt fordrevne og flere end 600.000 sydsudanesere på flugt i nabolandene.

»Jeg opfordrer endnu engang til at standse volden for de civiles skyld. De har lidt alt for meget alt for længe,« som Ellen Margrethe Løj understreger.

Så ja, det er et tungt ansvar, som FNs generalsekretær har placeret på skuldrene af den 68-årige, danske topdiplomat, der så dagens lys i Gedesby på Sydfalster og som 25-årig tog hul på en lang og stadig uafsluttet karriere i Udenrigsministeret. For oven i alle de humanitære lidelser kommer risikoen for, at konflikten i Sydsudan breder sig til nabolandene og dermed sender endnu flere mennesker på flugt – potentielt med kurs mod Europa.

»Sydsudan ligger i grænseområdet mellem det arabiske Nordafrika og Afrika syd for Sahara og spiller en vigtig rolle for nabolandenes og regionens sikkerhed og økonomi. Sydsudan er en del af et voksende bælte fra Sahel til Adenbugten, der er præget af stigende ustabilitet, som næres af voldelig ekstremisme, klimaforandringer, fordrivelser, migration og organiseret kriminalitet,« som det hedder i et nyt såkaldt landepolitikpapir forfattet af Ellen Margrethe Løjs kolleger i det danske udenrigsministerium.

Leder for 13.000 i Liberia

På den anden side har FNs generalsekretær også valgt en kvinde med kvalifikationer. I hvert fald er det ikke første gang, at Ellen Margrethe Løj prøver kræfter med afrikansk anarki og kontinentets krigsherrer.

Eksempelvis var Ellen Margrethe Løj fra 2008 til 2012 leder af FNs samlede indsats og en FN-styrke på hen mod 13.000 mand i Liberia, hvor det lykkedes FN-missionen at opretholde freden efter en yderst bestialsk borgerkrig i en anden af Afrikas komplicerede regioner.

Succesen i Liberia skyldes blandt andet, at Ellen Margrethe Løj udstråler en særlig ro og ikke synes at tabe hverken mod eller overblik trods udfordringernes uoverskuelige karakter.

Som hun udtrykker det, hvis man spørger, om hun også tror, at hun vil få held med freden i Sydsudan: »Det er jeg nødt til. Ellers kan jeg ikke have det her job.«