Problemet med at udvise kriminelle til et land som Marokko

Højesterets udvisning af den terrordømte Said Mansour bliver vanskelig at gennemføre for de danske udlændingemyndigheder. I Tyskland kæmper regeringen allerede en indædt kamp for at få de marokkanske myndigheder til at modtage udviste kriminelle landsmænd fra landet.

Said Mansour. (Foto: Carl Redhead) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske politikere jubler efter onsdagens udvisningsdom til den terrordømte ’Boghandler fra Brønshøj’.Meni praksis kan det blive mere end vanskeligt at få Said Mansour udvist til fødelandet Marokko.

Onsdag besluttede Højesteret ganske vist, at den 56-årige Said Mansour på grund af sine opfordring til terror skal udvises af Danmark for bestandigt. Dermed stadfæstede Højesteret en tidligere dom fra Østre Landsret, der sidste år tog statsborgerskabet fra den terrordømte ’Boghandler fra Brønshøj’ og idømte ham udvisning til Marokko.

Eftersom Mansours fødeland, Marokko, ikke findes på den danske liste over sikre oprindelseslande, er der fortsat tvivl om, hvorvidt højesteretsdommen vil resultere i en konkret udvisning af Mansour. Under appelretssagen i Højesteret har den terrordømtes forsvarer, Michael Juul Eriksen, ved flere lejligheder understreget, at hans klient frygter at blive forfulgt og henrettet i Marokko.

Af samme grund har Mansour og hans forsvarer besluttet at rejse sagen ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

For de danske myndigheder er det imidlertid ikke blot Menneskerettighedsdom­stolen, der kan lægge sten i vejen for en snarlig udvisning af Mansour.

Danmarks forpligtelse til at overholde internationale konventioner og aftaler forhindrer udlændingemyndighederne i udvisning af kriminelle til lande, hvor den udviste risikerer forfølgelse, tortur eller henrettelse.

Den tyske udfordring

Modsat Danmark har Tyskland tidligere i år føjet Marokko til listen over sikre oprindelseslande. Alligevel rapporterer tyske delstater, at det halter gevaldigt med udvisningen af især nordafrikanske kriminelle. Socialdemokraten Ralf Jäger, der er minister for indre anliggende i Nordrhein-Westfalen, har langet ud efter de marokkanske myndigheders manglende samarbejdsvilje. I øjeblikket er det »ekstremt vanskeligt« at gennemføre udvisninger til Marokko, sagde Jäger i et nyligt interview med TV-programmet ZDF Morgenmagazin.

Siden nytårsnattens overgreb i Köln har den tyske regering arbejdet målrettet på at stramme kursen over for kriminelle asylansøgere fra især nordafrikanske lande, hvoraf de færreste er asylberettigede i Tyskland. Kun 0.7 pct. af nyankomne asylansøgere fra Tunesien, Algeriet og Marokko blev i de første tre måneder af 2016 tildelt asyl i Tyskland.

Ikke desto mindre har udlændingemyndighederne vanskeligt ved at gennemføre udvisningerne. Allerede i januar annoncerede indenrigsminister Thomas de Maizière derfor en lovændring, der skal gøre det nemmere for tyske udlændingemyndigheder at udvise kriminelle udlændinge og asylansøgere. Med den nye lov bliver den tyske stat forpligtet til at efterprøve, om der er en konkret sikkerhedsmæssig interesse i udvisning, når kriminelle udlændinge idømmes frihedsberøvende straffe af mere end et års varighed. Oftest er der derfor tale om særligt grove forbrydelser, der fører til udvisning.

Selv hvis de danske udlændingemyndigheder vurderer, at Mansour, der ifølge højesteretsdommen må betragtes som en sikkerhedsmæssig risiko, retmæssigt kan sendes tilbage til Marokko, indikerer de tyske erfaringer, at det kan blive mere end problematisk at få Marokko til at tage imod den terrordømte islamist.