Pro-tibetanske demonstranter anholdt under kinesisk statsbesøg i Schweiz

Er Schweiz klar til at sælge ud af demokratiske værdier for at tækkes Kina? Schweiziske myndigheder kritiseres for at slå hårdt ned på pro-tibetanske demonstranters ytringsfrihed under kinesisk statsbesøg

En mand bliver anholdt under søndagens demonstration for et frit Tibet inden den kinesiske præsidents besøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY ANEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: I Danmark har den såkaldte Tibet-sag rejst prekære spørgsmål om retten til at demonstrere med skilte og slagord, når udenlandske statsoverhoveder besøger landet.

Nu har schweiziske myndigheder fået deres egen Tibet-sag efter anholdelsen af 32 personer, der i weekenden protesterede fredeligt mod Kinas behandling af Tibet. Omtrent 800 demonstranter var søndag samlet i Bern, da den kinesiske præsident Xi Jinping besøgte byen forud for det årlige møde World Economic Forum i den schweiziske by Davos.

Schweiziske myndigheder havde givet pro-tibetanske aktivister tilladelse til en to timer lang demonstration, der efter planen skulle afsluttes inden Xi Jinpings ankomst til Bern. Demonstranterne bar flag med påskriften »Fri Tibet« og »Ingen aftaler med mordere«, skriver schweiziske medier. En enkelt mand forsøgte at sætte ild til sig selv, men blev forhindret af politiet, der indleverede ham til behandling på et nærliggende hospital.

Flere af demonstranterne valgte ifølge en talsmand for schweizisk politi at trodse myndighederne anvisninger. I nærheden af det schweiziske parlament tilbageholdt politiet 14 personer, der fortsatte protesterne efter den fastsatte tidsgrænse.

Flere schweiziske medier ser stærkt kritisk på politiindsatsen. »Havde politiet fået ordre på at tilbageholde enkeltpersoner, der fredeligt gav udtryk for deres holdning? Og har politiet virkelig bedt naboer til sidegader om at fjerne tibetanske faner fra deres vinduer,« spørger journalisten Daniel Foppa i en kommentar for avisen Tagesanzeiger. »At enkeltpersoner hindres i deres ret til frie ytringer i passende afstand fra statsbesøget er ikke acceptabelt.«

Æggekastende demonstranter

Ved at begrænse demonstranternes protester ønskede schweiziske myndigheder at undgå en gentagelse af de scener, der udspillede sig, da den daværende kinesiske præsident Jiang Zemin i 1999 aflagde officiel visit og blev mødt af æggekastende demonstranter. Efterfølgende advarede den kinesiske præsident schweizerne om, at de risikerede at »miste en god ven«.

I de senere år har Schweiz og Kina lagt grundstenen til forbedrede handelsrelationer. Sidste år besøgte den daværende præsident Johann Schneider-Ammann den kinesiske premierminister Li Keqiang i Beijing. For tre et halvt år siden indgik de to lande en omfattende frihandelsaftale, der blandt andet havde til formål at lette toldafgifter for schweiziske eksportvirksomheder. Efter EU og USA er Kina schweizernes største handelspartner.

Allerede inden søndagens begivenheder havde pro-tibetanske aktivister kritiseret de schweiziske myndigheder for at bøje sig for det kinesiske regime.

»Forbundsrådet burde stå for schweiziske værdier som demokrati og ytringsfrihed. Hvis Xi Jinping kunne høre og se demonstranterne, ville han opleve, hvad det vil sige at bo i et frit land. Hvis det ikke er muligt, vil Kina sige: Vi har schweizerne i lommen«, siger eksil-tibetaneren Migmar Dhakyel til avisen Zürichsee-Zeitung.