Prishop på benzin udløser vrede i Sudan

Tabet af oliefelter til Sydsudan har fået regeringen i Khartoum til at fjerne statsstøtten til brændstof. Beslutningen har udløst demonstrationer og uro blandt de fattigste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SUDAN: En beslutning om at fjerne statens støtte til at holde brændstofpriserne nede i Sudan, udløste onsdag nye demonstrationer i hovedstaden Khartoum, skriver Reuters.

Folkelige protester i det stramt styrede Sudan under præsident Omar Hassan al-Bashir, er yderst sjældne. Men nyheden om at statsstøtten falder bort, har skabt så voldsom vrede blandt de fattigste indbyggere, at det på trods af opbud af civile og uniformerede betjente er kommet til flere sammenstød i og omkring hovedstaden.

Tirsdag blev to civile dræbt under demonstrationer i Khartoum, og aktivister samt familier til de to beskylder politiet for at være skyld i dødsfaldene

Politiet har ifølge nyhedsbureauet kun bekræftet et enkelt dødsfald og forklarer, at det skyldtes et røveri, hvor en gerningsmand skød og dræbte en ubevæbnet mand.

Onsdag satte demonstranter i Khartoum ild til en universitetsbygning og til adskillige tankstationer, ligesom hovedvejen til lufthavnen blev blokeret af demonstranter.

Ifølge Reuters fyrede politiet i hovedstadens centrum tåregas mod demonstranterne samtidig med, at uniformeret og civilklædt politi med skydevåben og knipler hastede mod bymidten. Andre politifolk indtog positioner på tagene af regeringsbygninger.

Da Sydsudan efter årtiers borgerkrig blev en selvstændig nation for to år siden, mistede Sudan tre fjerdedele af sine oliereserver, hvilket allerede sidste år medførte, at statsstøtten til brændstof blev reduceret og nu er blevet helt fjernet.

Olieeksport har hidtil været landets hovedindtægtskilde, men regeringen har uden det store held forsøgt at erstatte de manglende indtægter med en øget eksport af guld. Samtidig er Sudans økonomi plaget af voldsom inflation.