Prisen på kampfly hopper 12 mia.

Prislappen på kampflyet Joint Strike Fighter vokser for den norske regering, viser lækket papir til Wikileaks.

Arkivfoto af X-35, Joint Strike Fighter. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOCKHEED MARTIN

Prisen, som Norge skal betale for det nye amerikanske kampfly F-35 Joint Strike Fighter, er 12 milliarder norske kroner mere end det, den norske regering regnede med for to år siden.

Det fremgår af et notat fra den amerikanske ambassade i Oslo, som er lækket til Wikileaks.

Papiret fra den amerikanske ambassade er skrevet efter et møde med det norske erhvervs- og handelsministerium i september 2009. Her hedder det, at den samlede pris er fem milliarder dollar eller knap 30 milliarder norske kroner,

Det er 12 milliarder mere, end den norske regering lagde til grund, da den førte slutforhandlinger med producenten Lockheed Martins i efteråret 2008, skriver avisen Aftenposten.

F-35 Joint Strike Fighter er tårnhøj favorit hos det danske forsvar som afløser for luftvåbnets F-16-fly.

Da Norge indgik aftale med Lockheed Martins, blev en stykpris på 375 millioner norske kroner lagt til grund. En norsk krone er knap 96 øre.

Men tidsskriftet Aviations Weekly kunne tidligere på måneden offentliggøre Lockheed Martins egen opdaterede prisoverslag for forskellige versioner af F-35.

Her blev prisen på den type, Norge er interesseret i, sat til 660 millioner norske kroner. Men ifølge Aviation Weekly kommer flyets motor oven i prisen, og den er cirka 115 millioner norske kroner per styk.

Hvis det er prisen, så er flykøbet på to år blevet dobbelt så dyrt som forudsat, skriver Aftenposten.

Men regnestykket er kompliceret. Lockheed Martins har ikke prisgaranti på dets fly. Prisen afhænger af, hvor mange fly producenten får kontrakt på.

Dernæst skal der indgås modkøbsaftaler med de lande, der køber F-35.

Danmark har endnu ikke taget den endelige beslutning om flykøbet.

/ritzau/