Prinsessesigtelse øger presset på kong Juan Carlos

2014 ligner endnu et annus horribilis for Spaniens skandaleramte monarki, efter at prinsesse Cristina tirsdag på ny blev sigtet for skattesvig. Stadig flere spaniere mener, at kongen bør abdicere.

Selv om gårsdagens sigtelse for skattesvig og hvidvaskning af penge næppe resulterer i en egentlig retssag for Spaniens prinsesse Cristina, knager tronen ikke mindre faretruende under hendes skandalesvækkede far, kong Juan Carlos. Foto: Reuters & AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Der var engang et monarki, som hørte til de mest populære i Europa. Folket elskede den gemytlige, gamle konge, fordi han som ung havde erstattet landets brutale militærdiktatur med et moderne demokrati, og hans familie var respekteret for sin – i hvert tilfælde sammenlignet med andre af kontinentets royale brushoveder – altid diskrete opførsel.

Desværre for det spanske kongehus er ’engang’ snart længe siden. De seneste år har den succeshistorie, som selv republikansk sindede spaniere tidligere holdt af at fortælle, forvandlet sig til en rædselsberetning. En tilsyneladende endeløs række af skandaler, der spænder lige fra dyremishandling over utroskab og autoritære tics til mistanker om økonomisk kriminalitet, har den ene gang efter den anden ramt såvel kong Juan Carlos selv som hans nærmeste.

Derfor vakte  om, at en undersøgelsesdommer nu igen vil forsøge at stille prinsesse Cristina til ansvar for angivelig skattesvig og hvidvask af penge, måske nok bred opmærksomhed, men ikke den store overraskelse.

Udløber af sag mod ægtemand

Dommer José Castro, der er tilknyttet underretten på Mallorca, mener at have samlet så tunge beviser mod kongens yngste datter, at han har indkaldt hende til afhøring med en sigtets rettigheder 8. marts.

Anklagen ligner en naturlig konsekvens af sagen mod Cristinas mand, den tidligere håndboldstjerne Iñaki Urdangarin, der er tiltalt for storsvindel i forbindelse med sportslige event arrangeret for bl.a. ferieøens myndigheder. De offentlige midler, som han på den måde ragede til sig, blev i flere tilfælde kanaliseret over i parrets fælles selskab, og mailveksling mellem de to viser, at prinsessen som minimum var orienteret om de angiveligt ulovlige aktiviteter.

Lige så oplagt virkede det imidlertid, da Castro for et lille års tid siden første gang rejste sigtelse mod hende. Men ved den lejlighed , og det kan ske igen. Hverken anklagemyndigheden eller skattevæsenet, hvis uafhængighed af politiske interesser er teoretisk, støtter sigtelsen. Og mon ikke der i en situation, hvor den konservative regering har rigeligt med andre problemer at koncentrere sig om, bliver fundet en juridisk kattelem til prinsessen.

Under halvdelen støtter monarki

Men selv om hun i sidste ende undgår en egentlig retssag, er skaden allerede sket i forhold til den offentlige opinion. Efterforskningen har under alle omstændigheder afsløret Cristina som en moralsk anløben person. Samtidig vanskeliggøres kongehusets forsøg på at inddæmme skandalen til kun at omfatte hende af en mistænkelig mailveksling mellem Urdangarin og Corinna zu Sayn-Wittgenstein, der i årevis var kongens såkaldt »intime veninde«.

En meningsmåling offentliggjort i søndagsudgaven af avisen El Mundo, og altså inden sigtelsen af Cristina blev offentliggjort, taler da også sit tydelige sprog. Kun godt seks pct. af spanierne har bevaret et positivt indtryk af prinsessen. Ifølge 90 pct. er retssystemets behandling af hende bevis på, at ikke alle er lige for loven, og godt 83 pct. mener, at kongehuset har håndteret affæren elendigt.

Men ikke nok med det. Målingen viser også, at under halvdelen af spanierne for første gang siden demokratiets genindførelse foretrækker en monarkisk styreform, mens 62 pct. opfordrer kong Juan Carlos til at abdicere til fordel for kronprins Felipe.

Hofteskader og talebesvær

Den eneste gode nyhed for kongehuset er netop tronfølgerens voksende popularitet. Men den 76-årige monark har ved flere lejligheder gennem de seneste måneder – senest i sin traditionelle TV-julehilsen – slået fast, at han absolut ingen planer har om at følge en række jævnaldrende europæiske kollegers eksempel og trække sig tilbage.

Hans optræden i forbindelse med de væbnede styrkers dag i mandags tyder ellers på, at det under alle omstændigheder – og uanset diverse skandaler – ville være en god idé. Ikke blot virkede kongen usædvanlig skrøbelig ovenpå endnu en af sine efterhånden utallige hofteoperationer. Hans voldsomme besvær med at læse en helt rutinemæssig tale tyder samtidig på, at svækkelsen ikke udelukkende er fysisk.

Ingen sagde det ligeud, heller ikke efter gårsdagens sigtelse mod prinsesse Cristina. Men presset på Juan Carlos for at få ham til at indse, at han aldrig får sit uhåndgribelige halve kongerige af popularitet tilbage, vil næppe blive mindre de kommende måneder.