Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BARCELONA: Hvad ville vi egentlig tænke, hvis en mandlig sigtet i en sag om økonomisk kriminalitet bedyrede, at han blot havde skrevet under på diverse papirer uden at kigge i dem, når konen bad ham om det, spørger Ignacio Escolar, der chefredaktør for netavisen eldiario.es, på Twitter.
Hver sit, givetvis, og ikke nødvendigvis noget fordelagtigt. Men det var ikke desto mindre præcis den forklaring, prinsesse Cristina – med modsat kønsfortegn – diskede op med, da hun i går dagen igennem blev afhørt af en undersøgelsesdommer ved retten i Palma de Mallorca.
Kong Juan Carlos’ yngste datter er sigtet for skattesvig og hvidvask af penge som medskyldig i manden Iñaki Urdangarins angivelige gigantsvindel med offentlige midler. Men skal man tro Cristina, der har en universitetsgrad i statskundskab, var hun end ikke klar over, at hushjælpen var hyret gennem deres fælles skuffeselskab.
Med andre ord: Eventuelle ulovligheder er ene og alene Urdangarins ansvar.
Svarede på 15 af 400 spørgsmål
»Jeg stolede meget på min mand,« lød et af standardsvarene under den godt fem timer lange indledende afhøring ifølge advokaten for en borgerretsorganisation, der – som spansk retspleje tillader – har gjort sig til part i sagen.
»Hun svarede vel kun fyldestgørende på omkring 15 af dommerens 400 spørgsmål. Resten begrænsede sig til »Det ved jeg ikke«, »Det kan jeg ikke huske« og »Det har jeg ikke kendskab til«,« sagde advokaten og tilføjede, at prinsessen havde virket afslappet og velforberedt.
Da Cristina nogle timer forinden kl. 9.45 ankom til retsbygningen, mindede sikkerhedsforanstaltningerne i det centrale Palma mest af alt om dem, der omgærder et statsbesøg på højeste niveau. Godt 200 politibetjente havde i bogstavelig forstand besat de omkringliggende gader, og forargede beboere i nabobygningerne kunne fortælle, hvordan sikkerhedsfolk de foregående dage havde kimet samtlige dørklokker i området og bedt dem legitimere sig i deres eget hjem.
Efter på forsvarlig afstand at have passeret en mindre flok demonstranter, der råbte skældsord mod monarkiet og viftede med republikanske flag, kørte prinsessen i bil hele vejen ned ad en rampe til retsbygningens hovedindgang. Netop den detalje har været genstand for heftig debat gennem de seneste uger.
Undgik at løbe spidsrod
Da Urdangarin for et års tid siden blev afhørt i sagen, gik han, som det er almindelig praksis, det sidste stykke til fods. Billederne af den tidligere håndboldspiller, der både i konkret og overført betydning bevæger sig ned ad rampen med plaget kropsholdning og ledsaget af sin advokat, er blevet stående i spaniernes bevidsthed. Men den ekstra ydmygelse fik Cristina til ærgrelse for mange lov at slippe for med den øgede sikkerhedsrisiko som undskyldning.
Til gengæld måtte hun forbi de granskende blikke fra ikke færre end 396 journalister fra 15 lande, og ifølge adskillige af dem virkede det mest af alt, som om prinsessen med sit anstrengte smil og et mut »Buenos Dias« var på vej til indvielsen af en af de kunstudstillinger, hun i årevis arbejdede med at arrangere.
Den historiske afhøring, der fortsatte til ud på aftenen, var i sagens natur ikke business as usual for hverken Cristina eller et spansk kongehus, der for første gang nogensinde må se et af sine medlemmer sigtet i en straffesag. Men gårsdagens begivenheder fik næppe heller de mange spaniere, som har mistanke om, at prinsessen uanset sit reelle ansvar i sidste ende slipper for tiltale, til at ændre mening.
Premierminister overbevist om uskyld
Ifølge en opinionsundersøgelse offentliggjort i avisen El Mundo først i januar så ikke færre end 90 pct. på det tidspunkt retsvæsenets hidtidige behandling af Cristina som bevis på, at ikke alle er lige for loven. Og de har næppe ændret mening, efter at premierminister Mariano Rajoy forleden i et TV-interview på sin sædvanlige dobbelttydige facon erklærede sig »helt overbevist om hendes uskyld og om, at hun nok skal klare sagerne«.
Anklagemyndigheden, der i Spaniens traditionelt er lydhør over for den siddende regerings »overbevisninger«, var da også modstander af sigtelsen, som undersøgelsesdommer José Castro, der har været udsat for diverse personangreb i visse medier, trumfede igennem stort set ene mand. Og spørgsmålet er, om han trods sin folkelige popularitet skal have mere klinket, nu hvor det i det mindste er lykkedes ham at tvinge en forklaring ud af prinsessen – hvor usandsynlig den end måtte lyde.
Det vil vise sig i løbet af de kommende uger, når Castro har lagt sidste hånd på sin godt tre år lange efterforskning og er klar til at rejse tiltale.