Prinsesse har styrket opposition i opgør med junta

Tidligere prinsesse har med udmelding svækket juntalederen Prayut Chan-o-cha i Thailands valgkamp.

Foto: MARTIN BUREAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ordre fra sin lillebror, der er konge i Thailand, trak den tidligere prinsesse Ubolratana Rajakanya lørdag sit kandidatur tilbage forud for Thailands valg i marts.

Men iagttagere siger, at eksprinsessen med sin støtte til oppositionen klart har svækket juntaens kandidat til posten som premierminister, Prayut Chan-o-cha.

Ubolratana meddelte fredag overraskende, at hun var kandidat for Thai Raksa Chart-partiet. Partiet er loyalt over for den nu landflygtige tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som stadig indirekte dominerer thailandsk politik.

Telekom-milliardæren Thaksin Shinawatra var fra 2001 til 2006 den første premierminister i Thailands historie, som ledede en regering i en hel valgperiode. Han var i en årrække ekstremt populær - navnligt blandt de fattige og i landprovinserne.

Thaksin Shinawatra blev afsat ved et kup i 2006. Han har stadig massiv opbakning i landprovinserne for at have udfordret militæret og Bangkoks økonomiske elite, som bliver beskyldt for at være korrupt og udemokratisk.

Thailands højesteret har frataget Thaksin og hans familie over ni milliarder kroner, efter at han selv er blevet kendt skyldig i korruption og magtmisbrug.

Thaksin lever i eksil - mest i London og i Dubai. Herfra har han stadig kontrol over oppositionspartiet Pheu Thai. Hans yngre og politisk uerfarne søster Yingluck Shinawatra blev i 2011 valgt som regeringsleder og leder af brorens bevægelse.

Yingluck Shinawatra blev premierminister ved et demokratisk valg. Hun blev fjernet fra magten i 2014 via en omstridt beslutning ved forfatningsdomstolen. Hun lever i dag også i eksil.

Thailands konge udstedte sidst i januar et royalt dekret om det første valg i landet siden kuppet i 2014. Datoen for valget er den 24. marts.

Tilhængere af Thaksins bevægelse er kendt som »Rødskjorterne«, mens etablerede forretningsfolk, den gamle middelklasse og royalister støttes af »Gulskjorterne«.

Kritikere af militærjuntaen har advaret om, at den nye forfatning stadig vil sikre landets generaler magt over politikken i Thailand mange år frem.

Det er uklart, hvor stor opbakning Pheu Thai og "Rødskjorterne" har i dag, hvor partiet står uden den karismatiske bror-søsterduo. Men Thaksin Shinawatras bevægelse synes at være blevet markant styrket, ved at kongens søster har tilkendegivet sin støtte til den.

Juntalederen Prayut Chan-o-cha har allerede brugt måneder på valgturné rundt i landet. Her har han relanceret sig selv som en civil politiker.

Prayut og »Gulskjorterne« siger, at Thaksin forgiftede landets politiske liv med korruption, nepotisme og populistiske løfter.

Men Prayut Chan-o-cha er selv voldsomt upopulær hos de fleste vælgere. De er trætte af hans bryske eller brutale stil, ligesom mange mener, at juntaen har ødelagt landets økonomi.

/ritzau/AFP