Prinsesse Cristina ender på anklagebænken i svindelsag

Den spanske konges søster og hendes mand, Iñaki Urdangarin, bliver sidekammerater under næste års rets­forhandlinger i en sag om økonomisk kriminalitet.

Prinsesse Cristina risikerer op til fire års fængsel, hvis hun anklages og kendes skyldig i sagen om skattesvig begået af manden ved hendes side, husbonden Iñaki Urdangarin. Arkivfoto: Attila Kisbenedek/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Nu skulle det være ganske vist. Da undersøgelsesdommer José Castro i går efter fire års politisk højeksplosiv efterforskning, diverse appeller og andre forhalinger endelig rejste tiltale mod 17 personer i en sag om økonomisk kriminalitet, var prinsesse Cristina iblandt dem. Det betyder, at den spanske konges søster efter al sandsynlighed må tage plads på anklagebænken, når retsforhandlingerne om nogle måneder begynder ved retten i Palma de Mallorca – med risiko for at blive idømt op til fire års fængsel for to tilfælde af groft skattesvig.

Tiltalen er opsigtsvækkende, og ikke kun fordi den for første gang nogensinde gælder et medlem af det spanske kongehus. Dommeren har desuden rejst den, selv om såvel anklagemyndigheden som den krænkede part, det spanske skattevæsen, anser prinsessen for at være uskyldig i strafferetslig forstand.

Ifølge Castro er hun derimod dummere, end loven tillader, hvis hun ikke har kendt til sin mand, Iñaki Urdangarins, skatteunddragelse via et af deres fælles selskaber. Han vurderer samtidig, at prinsessens forbrydelse mod almenvellet kan retsforfølges, uanset hvad de officielle repræsentanter for det, anklagemyndighed og statens advokat, måtte mene om sagen. En udlægning, som appelretten i Palma for et par måneder siden blåstemplede i en afgørelse, der imidlertid også afviste en tiltale mod Cristina for meddelagtighed i hvidvask af penge.

I medgang og modgang

Baggrunden for den for det spanske kongehus fatale sag er afsløringen af Urdangarins omfattende svindelnumre i 2009. Hertugen af Palma, der er tidligere elitehåndboldspiller, havde, viste det sig, ulovligt scoret kassen via det angivelige nonprofitforetagende Instituto Nóos, der arrangerede sportsrelaterede events for diverse regionale myndigheder til vanvittigt opskruede priser.

De overskydende millioner kanaliserede Urdangarin og hans partner, Diego Torres, over i deres respektive private selskaber. Et af dem, som var ejet af prinsessen og hendes mand i fællesskab, blev af hertugparret brugt til at betale for alt fra ferierejser over salsalektioner til spisestel i et skattemæssigt ulovligt arrangement. På den baggrund var det ikke troværdigt, da Cristina under sin afhøring i sagen tidligere på året hævdede, at hun havde stolet blindt på sin mand, hævder dommeren.

Urdangarin, der foruden skattesvig også er tiltalt for hvidvask af penge og svindel med offentlige midler, fik status som persona non grata i kongehuset, allerede da sagen for fire år siden begyndte at rulle. Til gengæld lagde ekskong Juan Carlos mere eller mindre åbenlyst pres på diverse myndigheder for at redde sin datter, også selv om hun hårdnakket nægtede at gå ind på familiens ønske om at lade sig skille fra sin besværlige mand.

Meget tyder imidlertid på, at Cristina har måttet sejle sin egen sø, siden lillebror Felipe overtog tronen i juni. Den nye konge arbejder hårdt på at genvinde spaniernes tillid til monarkiet – et mål der går forud for hensynet til søsterens juridiske skæbne. I hvert fald var hoffets eneste kommentar til gårsdagens tiltale at udtrykke sin »totale respekt for domstolenes uafhængighed«.