Prins Harry taler ud om sin store sorg: Jeg har været tæt på at bryde helt sammen

Foto: POOL

Engelske Prins Harry har ofte været genstand for medieomtale, hvor omdrejningspunktet har været druk, damer og nøgenbilleder. Et nazikostume til en udklædningsfest er det såmænd også blevet til.

Men nu er det en ganske anden medieomtale, den 32-årige prins er genstand for.

I en podcast med den engelske avis The Telegraph forklarer prins Harry, hvorfor han har valgt at involvere sig i velgørenhedsarbejde for sygdomme i sindet. Han erkender, at han selv har haft brug for 2 ½ års terapi hos en psykolog for at få bearbejdet de sår, han selv har fået på sjælen i en ung alder.

»Jeg kan sige med sikkerhed, at det har haft alvorlige konsekvenser for både mit privatliv og mit arbejde, at jeg mistede min mor som 12-årig og derfor har lukket af for alle følelser de seneste tyve år,« siger prinsen bl.a. i det opsigtsvækkende interview.

Prins Harry var kun 12 år, da vi så ham gå i begravelsesfølget sammen med sin tre år ældre storebror Prins William, da Prinsesse Diana blev begravet efter en tragisk trafikulykke i Paris i 1997

Efter sin skolegang på forskellige skoler i England har Prins Harry fået en militærkarriere som løjnant i kavaleriregimentet, og han har også deltaget i kamphandlinger mod Taliban i Afghanistan.

Men trods indtrykket af en machoprins med hang til druk og damer, er det en ganske anderledes reflekterende, moden og afbalanceret prins, der nu træder frem for offentligheden.

»Jeg har formodentlig været meget tæt på at bryde helt sammen ved flere lejligheder, når jeg har følt mig angrebet af både sorg, løgne og misforståelser. Jeg har ved flere lejligheder talt med en psykolog og det har været fantastisk,« siger prinsen.

Han fortæller, at inden han fik hjælp af en psykolog, forsøgte han at dæmpe sin sorg over moderens død ved at lade være med at tænke på hende. For hvad ville det hjælpe?.

»I de år begyndte jeg at gå til boksning. Alle sagde, at det var en god måde at få afløb for sine frustrationer. Det reddede mig også et stykke tid, for jeg havde ofte lyst til at slå på nogen i den periode. Det gjorde det noget nemmere, at kunne slå på nogen, der havde puder på,« siger Prins Harry.

Men prinsen fortæller også, at han selv havde svært ved at sætte ord på, hvad han syntes, der var galt. Han var »bare« frustreret, vred, utilfreds og livet føltes som et stort kaos.

Efter nogle hårde år i tyverne var det hans bror William og gode, nære venner, der til sidst fik overbevist ham om, at han var nødt til at få bearbejdet de sår, livet havde givet ham. Derfor opsøgte han en god psykolog, da han var i slutningen af tyverne og har nu været igennem 2 ½ års terapi.

»I dag kan jeg se, at man er nødt til at tage sig af sin mentale sundhed og tale om det, man synes er et problem. Ellers vokser det sig bare større og større og kan i sidste ende slå dig ihjel. I dag har jeg lært at tale ærligt om mine følelser, og jeg har lyst til at kaste både blod, sved og tårer ind i kampen for at gøre en forskel for dem, der har det psykisk svært.«

Prinsen nævner selv, at de fleste af os slynger standardsvaret 'det går fint', når vi møder mennesker, der spørger, hvordan det går. Men i dag er han blevet mere ærlig med sit svar, og det har han det godt med.

»Jeg kan ikke opfordre folk nok til også at tale om det, der gør ondt. Du vil blive overrasket over, hvor meget støtte du vil få, og du vil blive overrasket over, hvor mange mennesker, der bogstavelig talt længes efter at se dig 'komme frem',« siger Prins Harry.

Prinsen har været kæreste med den amerikanske skuespiller Meghan Markle gennem snart et år. Hun er 35 år og har i flere år boet i Toronto.