Primærvalg i terrorens skygge

Republikanernes Ted Cruz og Donald Trump kæmpede for at overgå hinandens radikale synspunkter ved valgene i Arizona og i Utah onsdag.

Donald Trump vækker stærke følelser hos både store og små. Her er det demonstranter ved en demon­stration i Washington forleden. Foto: Yuri Gripas Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS

WASHINGTON: Onsdagens primærvalg i tre amerikanske delstater blev et terrorvalg, hvor især de republikanske kandidater kæmpede om at fremsætte de mest radikale forslag for at vise vælgerne, at de vil være handlekraftige, hvis de vinder præsidentvalget.

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, gentog sine synspunkter om at lukke helt for adgangen for muslimer til USA. Han genoplivede også sit gamle forslag om at anvende den omstridte torturmetode waterboarding for at få tilfangetagne terrormistænkte til at tilstå.

Trump vandt i staten Arizona med 47 procentpoint over sin modstander, Texas-senatoren Ted Cruz, som til gengæld vandt en sikker sejr i Utah med hele 69 procent af stemmerne. Sidstnævnte forsøgte at lægge sig i spidsen af feltet med meget radikale forslag for at sikre amerikanerne mod terrorisme.

Han foreslog dels mere politi i de områder af landet, hvor der er flest muslimer, og han mente, at USA skulle »tæppebombe« i Irak og i Syrien for at tvinge Islamisk Stat i knæ. Det sidste trak han dog i land, fordi hans rådgivere hurtigt indså, at det forslag »kunne misforstås, så folk troede, at Cruz ville begå krigsforbrydelser«, som en af hans rådgivere sagde.

Tæppebombning giver amerikanerne uhyggelige minder om napalmbombningerne i Vietnam i 1960erne, som i højere grad ramte civilbefolkningen end de nordvietnamesiske styrker, de ønskede at tilintetgøre.

Sanders skal satse på et mirakel

Den tredje republikanske kandidat, John Kasich, ligner mere og mere end kandidat, der for længst burde have opgivet. Han kom i Arizona ind på tredjepladsen og i Utah på andenpladsen. Men i Arizona fik vinderen alle de delegerede ligesom i Utah, så Kasich fik intet ud af valgene.

Han bliver der alligevel i et håb om, at det republikanske konvent vil blive så splittet mellem Cruz og Trump, at han får en chance, fordi ingen af dem formentlig får et flertal i første valgrunde, når partiet endelig skal udpege den kandidat, der skal være frontløberen mod Det Hvide Hus i konkurrence med Demokraternes Hillary Clinton.

På den demokratiske side vandt Bernie Sanders i Idaho og Utah, mens Clinton vandt den vigtige stat Arizona. At Sanders vandt to stater betyder ikke meget. Clinton har i forvejen så mange delegerede, at der skal et mirakel til, før Sanders vinder sit partis nominering ved demokraternes konvent, der ligesom republikanernes finder sted i juli.

Kampen om Det Hvide Hus er lige nu et terrorvalg, hvilket Trump kan vinde på hos republikanerne, fordi han så tidligt har været ude med markante meninger om islam og muslimer også i USA. Det har dog også bragt ham på konfrontationskurs ikke alene med de muslimske vælgere, men også med dele af partiet, der mener, at hans udtalelser er racistiske. Også fordi han har haft lignende stærke meninger om USAs latinoer, sorte og andre minoriteter.

Til gengæld viser meningsmålinger, at amerikanerne stadig foretrækker Hillary Clinton i Det Hvide Hus, fordi hendes kampagne om, at USA behøver en »sikker hånd« som øverstbefalende for de væbnede styrker, stadig støttes af et flertal af vælgerne. Men en terroraktion som den i Belgien gavner Trump. I første omgang.

Donald Trump vækker stærke følelser hos både store og små. Her er det syvårige Ruby, der var med i en demon­stration i Washington forleden. Foto: Molly Riley Fold sammen
Læs mere