Presset stiger på Boris Johnson efter voldsomt husspektakel: »Mand dig op!«

Alt, Boris Johnson skulle undgå, var en skandale. Nu står han midt i én, og hans modstandere nægter at lade ham slippe.

Boris Johnson er stadig storfavorit til at blive Storbritanniens kommende premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix

Det eneste, der kunne forhindre Boris Johnson i at cruise mod jobbet som Storbritanniens kommende premierminister, var en skandale.

Holdet bag den bramfri, konservative politiker har gjort alt for at undgå, at Boris Johnson dummede sig. I ugevis har han holdt lav profil i pressen, og han har meldt afbud til flere TV-debatter.

Alligevel står Boris Johnson nu midt i en stor skandale, der centrerer sig om hans privatliv – præcis som hans støtter havde frygtet.

Og hans eneste tilbageværende rival i kampen om at blive landets næste leder, udenrigsminister Jeremy Hunt, forsøger nu at tvinge Boris Johnson til at tale om sin møgsag.

Sagen har fyldt de britiske avisforsider siden fredag morgen, da det kom frem, at politiet var blevet tilkaldt til Boris Johnsons lejlighed, efter naboer havde overhørt et højlydt og voldsomt skænderi. Flere naboer har fortalt til avisen The Guardian, at de hørte høje skrig og lyden af genstande, der blev smadret i lejligheden, hvorefter de tilkaldte politiet.

Boris Johnson ønsker ikke at tale om sagen. Og Jeremy Hunt beskylder ham nu i en klumme i The Times for at være en »kujon«.

Hunt skriver, at han egentlig er ligeglad med Johnsons privatliv. Det dur dog ikke, at han undviger alle spørgsmål om sagen, mener Hunt.

»Vær ikke en kujon, Boris. Mand dig op og vis landet, at du kan håndtere den intense granskning, som det kræves af det sværeste job i landet,« skriver Hunt.

Han opfordrer Boris Johnson til at deltage i en debat hos TV-stationen Sky News tirsdag aften. Det er endnu uvist, om Johnson har tænkt sig at dukke op.

Flere af Boris Johnsons øvrige modstandere i det konservative parti - blandt andre handelsminister Liam Cox og den tidligere udenrigsminister Malcolm Rifkind - har også forsøgt at presse Boris Johnson til at forklare vælgerne, hvad der egentlig er foregået i hans hjem, skriver CNN.

Boris Johnson blev lørdag flere gange spurgt direkte til husspektaklerne under et stort partimøde i Birmingham. Han undveg dog spørgsmålene med bemærkninger om, at medlemmerne næppe var interesserede i at høre ham tale om »den slags«.

De 150.000 konservative partimedlemmer begynder snart urafstemningen mellem Boris Johnson og Jeremy Hunt. Vinderen bliver partiets formand og dermed Storbritanniens premierminister. En nylig intern måling gav Johnson mere end dobbelt så stor opbakning som Hunt, men målingen er foretaget inden Johnsons husspektakel.

Resultatet af urafstemningen ventes 22. juni. Boris Johnson er stadig storfavorit.