Presset på USAs justitsminister stiger

Bedst som man troede, at den amerikanske justitsminister Alberto Gonzales, der er anklaget for at politisere sit ministerium, ikke kunne ydmyges eller ydmyge sig selv mere, viser en ny høring, at det er muligt.

Den amerikanske justitsminister, Alberto Gonzales, vidner foran Senatet. Foto: Alex Wong/AFP Fold sammen
Læs mere

Hvem har mindst troværdighed: Cykelrytterne i Tour de France eller den amerikanske justitsminister Alberto Gonzales?

Det er svært i den kategori at tage kampen op med Vinokourov, men Gonzales gør, hvad han kan. Natten til i går dansk tid afgav han atter vidneudsagn foran Senatet, og Washington genlød i går af den særlige lyd, som er en blanding af blodtørst og hån.

Som Dana Milbank skrev i Washington Post: Lyt blot til nogle af de skældsord, som ved høringen blev rettet mod justitsministeren: »Ministeriet fungerer ikke (...) Hver eneste uge kommer en ny sag (...) Det er for tyndt, hr. justitsminister (...) Listen bliver ved og ved (...) Fungerer dit ministerium overhovedet (...) Hvilken troværdighed har du tilbage?« Og det var bare, hvad den ledende republikaner, Arlen Specter, havde at sige. Justitsministerens partifælle.

Fire sager
Under høringen i går blev Gonzales konfronteret med fire sager, som i værste fald kan ende med en sigtelse for mened.

n Gonzales hævdede, at han i sin tid som præsident Bushs advokat havde opsøgt en alvorligt syg justitsminister John Ashcroft på sygehuset for at få hans underskrift på et top-hemmeligt aflytningsprogram og at han havde gjort det på foranledning af et tværpolitisk udvalg. Tre medlemmer af udvalget benægtede i går at have sendt ham af sted.

n Gonzales havde tidligere sagt, at han ikke havde forsøgt at påvirke nogen af sine medarbejdere, før de skulle vidne om fyringen af otte forbundsanklagere. Konfronteret med udsagn fra en medarbejder, som sagde det modsatte, fumlede Gonzales rundt: »Jeg forsøgte bare at forsikre hende om, at hun ikke havde gjort noget forkert,« sagde han.

»Ærlig talt, hr. justitsminister. Jeg har ikke tillid til Dem mere,« sagde udvalgsformand Pat Leahy.

n I 2006 gav Gonzales ordre til, at vicepræsidentens folk skulle underrettes om verserende sager også kriminalsager og at de skulle have mulighed for at give input. »Hvad i alverden har vicepræsidentens kontor at gøre med interne affærer i justitsministeriet,« spurgte en senator.

»Det er et godt spørgsmål, senator,« svarede Gonzales og kom ikke en forklaring nærmere.

n Gonzales havde tidligere forklaret, at der ikke i regeringen havde været uenighed om et aflytningsprogram. Hans vicedepartementschef vidnede imidlertid om, at der var så meget uenighed, at det førte til det meget omtalte natlige sygebesøg hos John Ashcroft.

Den demokratiske senator Chuck Schumer mente efter vidneudsagnet i går, at der var basis for at åbne en sag om mened, og den republikanske Arlen Specter foreslog, at justitsministeriet udnævnte en uafhængig undersøgelsesdommer til at undersøge ministeriet og Alberto Gonzales.

Alt imens i Tour de France ...