Presset på Hongkongs leder vokser: Nu har et hold internationale eksperter forladt hende

Et af demonstranternes helt centrale krav til regeringen i Hongkong er, at de får en uafhængig og objektiv undersøgelse af politiets fremfærd. Men et internationalt hold eksperter, der skulle stå for undersøgelsen, kan ikke stå inde for den.

 

Carrie Lam lovede, at hendes undersøgelse af politiet i Hongkong ville blive objektiv.

Men nu har det hold af internationale eksperter, der skulle sikre objektiviteten, sagt op. De kan ikke stå inde for undersøgelsen, lyder begrundelsen ifølge The Guardian.

Efter seks måneders voldsomme protester mod regeringen i Hongkong har demokratiforkæmperne længe krævet en uafhængig undersøgelse af politiets fremfærd over for dem. Men Carrie Lam, bystatens politiske leder, har gentagne gange afvist, at det skulle være nødvendigt.

Hun havde nemlig sat et hold af internationale eksperter til at bistå regeringens officielle tilsynsmyndighed i en undersøgelse af politiet. De skulle sikre, at den rapport, som i begyndelsen af næste år bør udkomme, forholder sig objektivt til politiet.

Men det kan de ikke. Undersøgelsen lever ikke op til de standarder, som »indbyggerne i Hongkong angiveligt ville forvente« i et »samfund, der værdsætter frihed og rettigheder«, lyder det i en pressemeddelelse fra de nu fratrådte eksperter.

Deres beslutning om at forlade undersøgelsen kan lægge ekstra pres på Carrie Lam, hvis afgang demonstranterne indædt har krævet i et halvt år.

De massive folkelige protester begyndte i Hongkong for et halvt år siden som en modstand mod en ny lov om udlevering af mistænkte til retsforfølgelse i Kina. I dag er hovedkravene demokratiske reformer og en uafhængig undersøgelse af politiets adfærd.

Regeringens officielle tilsynsmyndighed skal aflevere sin rapport om politiets adfærd i slutningen af januar. Men nu hvor holdet af internationale eksperter har forladt panelet, bliver det sværere for Carrie Lam at hævde, at undersøgelsen er objektiv.

Tanya Chan, oppositionspolitiker i Hongkong

»Faktisk vil vi advare Carrie Lam. Lad være med at spilde vores tid.«


Og sandsynligheden for, at demonstranterne stiller sig tilfredse med rapporten, er også blevet mindre.

»Faktisk vil vi advare Carrie Lam. Lad være med at spilde vores tid,« lød det fra oppositionspolitikeren Tanya Chan, efter det kom frem, at holdet af internationale eksperter havde sagt op.

For nylig udtalte Taiwans udenrigsminister, Joseph Wu, at hans regering støtter protesterne i Hongkong, og at de, der ønsker at flygte derfra, er velkommne i Taiwan.

Således er antallet af personer, der er blevet tildelt kortvarigt og permanent opholdstilladelse i Taiwan, steget med næsten 30 procent til 4.000 mellem januar og september i år sammenlignet med samme periode 2018.