Pres for anerkendelse af Palæstina stiger i Europa

Det spanske parlament har med overvældende flertal opfordret regeringen til at anerkende Palæstina. En lignende afstemning er på vej i Frankrig. Utilfredsheden med Israels bosættelsespolitik er stigende i EU.

Musa Amer Odeh (tv.), der er palæstinensernes udsending i Spanien, blev før afstemningen i det spanske parlament lykønsket af et parlamentsmedlem. Allerede inden afstemningen stod det klart, at et overvældende flertal ville vedtage en symbolsk erklæring, der opfordrer den spanske regering til at anerkende Palæstina. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Sveriges anerkendelse af Palæstina i sidste måned har sat gang i afstemninger i en række europæiske parlamenter, der ligeledes opfordrer til en anerkendelse af Palæstina. Tirsdag stemte et overvældende flertal på tværs af partier i det spanske parlament for en symbolsk erklæring, der opfordrer den spanske regering til at anerkende Palæstina.

Parlamentet opfordrer videre regeringen til at »koordinere handling med det internationale samfund, i særdeleshed EU«, hedder det i erklæringen.

Selv om den spanske regering ikke umiddelbart lægger op til at følge opfordringen, lagde den spanske udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, på mandagens udenrigsministermøde i Bruxelles ikke skjul på, at tålmodigheden med Israels bosættelsespolitik er ved at løbe ud.

»Enten gør vi noget relativt hurtigt, eller også vil tostatsløsningen blive fysisk umulig,« sagde han ifølge EUobserver.

I Frankrig er en lignende afstemning på vej i næste uge, som Elisabeth Guigou, der er formand for det franske parlaments udenrigsudvalg, står bag. Også i Storbritannien og Irland har parlamenterne i symbolske erklæringer opfordret til en anerkendelse af Palæstina. I Storbritannien undlod det regerende konservative parti dog at deltage i afstemningen.

Lidegaard: Helt uholdbar situation

Opfordringerne kommer samtidig med, at der på EUs udenrigsministermøde i denne uge også var tydelig frustration over Israels bosættelsespolitik. Men der er stadig langt til fælles EU-sanktioner over for Israel.

»Om noget er det her et tema, hvor der er forskellige holdninger af historiske og politiske årsager, men alle er enige om, at den nuværende situation er helt, helt uholdbar. Vi gør det klart i konklusionerne, at vi er klar til at tage yderligere skridt, hvis det fortsætter med bosættelserne,« sagde Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), efter mødet.

Han understregede, at begge parter i den årtier lange konflikt i Mellemøsten skaber barrierer for fredsforhandlingerne:

»Det ene er, at Israel ikke viser vilje til fred, men fortsætter bosættelser, også i Østjerusalem, som er meget problematiske, fordi de underminerer muligheden for at lave en tostatsløsning. Det er det ene problem. Det andet er, at der er en dyb kløft på palæstinensisk side mellem Fatah på den ene side og Hamas på den anden side, som gør det svært at få udskrevet et valg og få en ny legitimering af en palæstinensisk regering, og også en mangel på reel vilje til at gå ind i Gaza og tage hele den udvikling, som Gaza har brug for, på sine skuldre.«

Lækket papir om sanktioner

EUs nye udenrigschef, Federica Mogherini, måtte efter mandagens udenrigsministermøde afvise, at EU er i gang med at forberede sanktioner mod Israel, efter at den israelske avis Haaretz havde offentliggjort et internt EU-papir, hvor forskellige sanktionsmuligheder nævnes. Mogherini sagde, at der var tale om en »teknisk arbejdshypotese«, som medlemsstaterne havde bedt udenrigstjenesten om at lave, før hun tiltrådte.

Det israelske udenrigsministerium skriver på sin hjemmeside, at »det spanske parlaments erklæring kun skubber chancerne for at nå en aftale mellem Israel og palæstinenserne længere væk, fordi den tilskynder palæstinenserne til ekstreme positioner. Det ville have været bedre, hvis det spanske parlament i stedet havde taget afstand fra den afskyelige massakre i en synagoge udført af palæstinensere« med reference til tirsdagens terrorangreb på en synagoge i Jerusalem.