Premierminister lover irerne valg

Oprøret over den EU-støttede redningspakke og regeringens spareplan vokser i Irland, og premierministeren lover nu valg til næste år. Men Brian Cowen kan ende med at blive presset fra posten, inden det nye store sparebudget for 2011 vedtages.

Irere protesterer mod regeringen foran regeringsbygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Demotix / Paulo Nunes dos Santos

DUBLIN: »Skam, skam, skam« står der på et skilt, som en demonstrant foran parlamentet i Dublin holder op foran sig. Andre vifter med plancher, der proklamerer, at den irske regering har »solgt ud«.

Men vreden over at være havnet i et så stort sort hul, at regeringen søndag måtte bede om en EU-støttet redningspakke til sine banker og sine statsfinanser, er ikke blot stor på gaden.

Både oppositionen og folk fra hans eget parti har krævet, at premierminister Brian Cowen, Fianna Fáil, omgående går af og udskriver valg. Og partneren i regeringskoalitionen, Det Grønne Parti, vil også have valg, for at vælgerne kan give deres mening til kende efter Irlands historisk store nedtur.

»Den seneste uge har været traumatisk for de irske vælgere,« siger John Gormley, lederen af Det Grønne Parti.

Magtskifte på vej

Men i modsætning til Irlands to store oppositionspartier, Labour og Fine Gael, vil den grønne regeringspartner først have valg i slutningen af januar. For lige som regeringspartneren Fianna Fáil vil partiet først have vedtaget et stort sparebudget for 2011. Spareplanen fremlægges den 7. december, og meningen er, at den derefter skal vedtages inden jul.

Det massive pres på Brian Cowen har netop fået ham til at love, at han vil udskrive valg til næste år. Altså efter at sparebudgettet er vedtaget, en fireårig økonomisk plan for Irland er fremlagt i dag, og efter at den EU-støttede hjælpepakke er strikket sammen.

»Vi mener, at alle medlemmer af Underhuset har en klar pligt til at sørge for, at disse indgreb bliver gennemført på grund af de unikke og alvorlige omstændigheder, vi er havnet i,« siger Brian Cowen. »Den politiske og finansielle stabilitet kræver det. Det er min intention, at vi skal afslutte processen med budgettet og vedtage den nødvendige lovgivning, for derefter i det nye år at opløse parlamentet og gøre det muligt for folk at pege på, hvem der skal have regeringsansvaret i den udfordrende periode, der ligger foran os.«

Alt peger på et magtskifte, da Fianna Fáil ifølge alle meningsmålinger vil lide et stort nederlag ved det kommende valg.

Massive besparelser

Den EU-støttede hjælpepakke ventes indgået med Irland senere på måneden. Der vil blive tale om en treårig aftale, som både skal retablere de nødlidende irske banker og sikre statens finanser. Ifølge EU-kilder ventes Irland at skulle bruge billige lån og garantier for 80-90 mia. euro - altså 600 til 675 mia. kr.

Storbritannien og Sverige er parate til at påtage sig en del af regningen, selv om de står uden for eurosamarbejdet. Danmark overvejer også at hjælpe.

Irland tvinges til selv at gennemføre massive besparelser for omkring 130 mia. kr. De irske fagforeninger har advaret om et folkeligt oprør, som ikke er set mage til i Irland i årtier. På lørdag står det irske LO, ICTU, bag en national protestdag i Dublin. Hver dag protesterer irere desuden uden for parlamentet, hvilket flere gange i de seneste dage har ført til sammenstød med politiet. Fagforeningerne mener, at regeringen burde investere mere i samfundet for at få økonomisk vækst frem for kun at ty til nedskæringer. Den forestående sparerunde er den fjerde på to år.