Premierminister advarede mod at lække det: Nu har eks-finansminister skrevet en bog

En ny bog, fuld af hemmeligheder, skrevet af den tidligere græske finansminister, Yianis Varoufakis, har fået det politiske landskab til at eksplodere - inden bogen overhovedet er blevet udgivet.

Yianis Varoufakis kommer nu med politiske afsløringer i en ny bog, der allerede inden udgivelsen skaber problemer for den græske premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Yianis Varoufakis var finansminister i Grækenland under premierminister Alexis Tsipras fra januar til juli 2015. Nu har han skrevet en bog med navnet »Adults in the room« om sine seks måneder som højre hånd for landets mest magtfulde mand.

Bogen bliver først udgivet i september, men den græske avis Proto Thema har allerede udgivet dele af bogen, og det har fået oppositionen til at se rødt.

De små uddrag har indtil videre skabt så meget mystik og forvirring, at oppositionspartierne nu vil oprette et særligt parlamentarisk udvalg, der ud fra bogens påstande skal undersøge, hvad der egentlig skete i den turbulente periode.

Det er ikke meget, der reelt er blevet offentliggjort, men en SMS-samtale mellem Varoufakis og Tsipras er blevet bragt i avisen, og det fik det største oppositionsparti, Nea Demokratia, til at udsende en pressemeddelelse, der hævder, at premierministeren vil blive afsløret af denne bog, og at »Tiden er kommet, hvor grækerne vil få hele sandheden at vide om, hvem der er ansvarlig for landets nedsmeltning«.

SMS-korrespondancen foregik i maj 2015, da den tyske finansminister, Wolfgang Schaeuble, ifølge Varoufakis første gang foreslog, at Grækenland skulle forlade eurozonen midlertidigt – en såkaldt time-out for at landet til gengæld modtog økonomisk hjælp.

Tsipras var ifølge Varoufakis klar til at acceptere forslaget – og det er noget af det, der virkelig har fået oppositionen til at stejle. Dele af samtalen lyder ifølge Greek Reporter som følger:

Varoufakis: Wolfgang lavede en utrolig pirouette i dagens møde.

Tsipras: Hvad mener du?

Varoufakis: Han foreslår en time-out ...

Tsipras: Foreslår han exit eller vedtagelse af en parallel valuta?

Varoufakis: Den første gennem den anden: Han indrømmer, at memorandummet ødelægger os.

Tsipras: Så fortæl ham, at hvis han mener det, så lad os tale om, hvordan det kunne gøres under de bedst mulige forhold. Finansiering, konsensus og gensidig bistand uden konkurs.

Varoufakis: Han tilbyder os stor hjælp til overgangsperioden.

Tsipras: Jeg er nysgerrig efter at vide, hvad han har i tankerne. Fortæl ham om det andet forslag, og se, hvad han mener.

Varoufakis: OK. Har jeg grønt lys til at tale helt fortroligt med ham om alle disse problemstillinger?

Tsipras: Ja, men vær forsigtig med ikke at give ham indtryk af, at du er enig. Og pas på ikke at lække det.

Varoufakis: OK. Så vores plan er: 1. Jeg taler med ham for at undersøge forslaget uden nogen forpligtelse. 2. Hvis det bliver lækket, nægter vi det.

Lidt over to år senere endte det så alligevel med at være Varoufakis selv, der lækker alt i sin nye bog – helt uden at nægte det.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland