Præster i den katolske kirke i Australien har misbrugt 4.000 børn: »Vi bøjer hovedet i skam«

Medarbejdere ved den katolske kirke i Australien har misbrugt mindst 4.444 børn siden 1980.

En dreng beder inderligt ved siden af et liggende krucifix ved en påskegudstjenste i en katolsk kirke i Minsk. Året er 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennemsnitsalder for pigerne: 10,5 år. Gennemsnitsalder for drengene: 11,5 år.

Præster fra Australiens katolske kirke har i stort tal forgrebet sig på børn de seneste år.

Omfanget er blevet afdækket af en komité med børnemisbruget som emne - den såkaldte kongelige kommission.

Komiteen kiggede på samtlige sigtelser for børnemisbrug i Australien siden 1950 og offentliggjorde resultaterne tidligt mandag.

Ansatte i nationens katolske kirke er ikke bare overrepræsenteret, men dominerer den triste statistik på flere områder, og det har ført til selvransagelse i kirkelige kredse over hele landet.

»Vi bøjer hovedet i skam,« siger Francis Sullivan fra Truth, Justice and Healing Council. Organisationen er kirkens svar på den kongelige kommissions arbejde og skal håndtere konflikten indefra.

4.444 ofre

Lidt over en tredjedel af samtlige sager om overgreb på børn har ifølge kommissionen forbindelser til den katolske kirke.

Misbruget gik ud over 4.444 mennesker alene i årene mellem 1980 og 2015. Åstederne fordelte sig på flere end 1.000 adresser landet over. 93 forskellige grene af kirken har været indblandet.

I alt syv procent af Australiens katolske præster har været under anklage. Kommissionen har identificeret op mod 1.900 skyldige og mangler stadig omkring 500. 32 procent var munke, 30 procent var præster, 29 procent var menige ansatte ved kirkerne - og fem procent var nonner.

»Børn blev ignoreret eller endnu værre: straffet,« siger Gail Furness fra den kongelige kommission.

»Anklager blev ikke undersøgt. Præster og munke blev flyttet. De modtagende menigheder anede intet om deres fortid.«

Broken Rites er støttegruppe for kirkens ofre og skyder ikke kun skylden på præsternes cølibat.

»Det har også været selve den religøse opvækst,« siger Wayne Chamley fra gruppen. »Folk blev grundlæggende depersonaliseret og havde ingen medfølelse til sidst.«

Kommissionen har tre ugers arbejde tilbage og skal blandt andet bruge tiden på at analysere de dybere årsager til misbruget.

Man vil også afhøre ærkebiskopperne i Sydney, Adelaide, Melbourne, Perth og Brisbane og tjekke op på kirkens nuværende sikkerhedsprocedure - bare så man forhindrer enhver ansats til gentagelse.