Præsidentkandidats høje hæle er blevet hans akilleshæl

Hvorfor er det blevet en sag, at republikaneren Marco Rubio går i støvletter med solkongelig høj hæl? Fordi det får ham til at ligne en popsanger og gør ham til en »tøjmand« – og den går ikke i USA.

Marco Rubio siger selv, at han griner af det hele, men offentligheden har ikke set mere til de fine, nye støvler, som har sendt præsidentkandidatens valgkamp på hælene. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Den nyeste valgvideo fra republikaneren Jeb Bush adskiller sig fra hans andre reklamer på to punkter. For det første er den god, og for det andet består videoen af en fængende melodi og nederste del af en dansende mand med støvler.

En dansende mand med støvler?

Ja, et par skinnende ankelstøvler med høj, såkaldt »cubansk« hæl.

Videoreklamen er et sardonisk angreb på en anden republikansk præsidentkandidat, Marco Rubio, som i sidste uge kom for skade at føre valgkamp i netop sådan et par støvler – og det skulle han ikke have gjort.

Ethvert amerikansk medie med respekt for sig selv har siden kørt historier om støvlerne, og modeeksperter har kategoriseret dem som »modestøvler« og popstøvler.

Det er den slags, som Harry Styles fra teenagebandet One Direction snurrer rundt i, noterede New York Magazine, og en talsmand for rivalen Ted Cruz kaldte Rubios fodtøj for »højhælede støvletter for mænd.« I en blog sammenlignede historikeren Deidre Clemente støvlerne med de højhælere, som Louis 14. regerede Frankrig i – og hun oplyste læserne med et foto af Solkongens super-sko.

»Vi har altid en krise med maskulinitet«

Nu kommer så Jeb Bush med en video, som kæder Rubios støvler sammen med den måde, som Rubio har fået ry for at skifte standpunkt i takt med timenyhederne.

Med melodien fra Nancy Sinatras klassiker »These Boots Are Made for Walkin’« som fængende lydside efterlader kampagnevideoens omkvæd »These Boots Are Made for Flippin’« – det amerikanske udtryk for at vende på en tallerken – et umisforståeligt billede af en umoden kandidat, som ikke er mand nok til at stå ved sine synspunkter og gå i fodtøj til rigtige mænd.

»Videoen gør Marco Rubios personlighed til emne i valgkampen … budskabet er, at den unge mand simpelt hen ikke har gravitas nok til at blive præsident,« som den indflydelsesrige kommentator Jonathan Chait skriver i New York Magazine. Han roser videoen for dens effektivitet og vurderer, at »Jeb Bush endelig har regnet ud, hvordan han skal komme efter Rubio.«

Alt sammen på grund af … et par støvler?

(artiklen fortsætter under billedet)

Den gik ikke ... Den republikanske præsidentkandidat Marco Rubio promenerede ved juletid sine nye støvletter med høj, såkaldt »cubansk« hæl. Støvletterne blev hurtigt sat tilbage på skohylden, men for sent – de fem ekstra centimeter har siden været udsat for mange analyser og kommentarer. Og nu har den republikanske rival Jeb Bush sat trumf på med en valgvideo med støvletdans. Foto: Brian Snyder/Reuters Fold sammen
Læs mere

Støvlerne er blot det ydre udtryk for, hvad sagen egentlig handler om: Mandighed.

»Vi har altid en krise med maskulinitet i det her land,« som historikeren Reeve Huston har sagt til internetmagasinet Salon, og under præsidentvalgkampe er det et dødskys at blive stemplet som en tøjmand.

Da guvernøren i Texas, Rick Perry, holdt op med at gå med cowboystøvler og iklædte sig et par hipsterbriller, skældte en af hans partifæller ham ud for at være »en skam for staten,« og Rick Perry endte med ikke at stille op som præsident.

De høje mennesker sejrer

Under valget i 2004 blev den demokratiske kandidat, John Kerry, beskyldt for at være indbegrebet af en skrædderaspirant – han talte fransk – og John Kerry blev så befippet, at han straks optrådte med et jagtgevær og begyndte at tale om dengang, han i raseri slog en fjendtlig soldat ihjel i Vietnam.

Det kan være samme stræben efter mandighed, som fik Rubio op på de solkongelige hæle. For han er ikke så høj, som han skulle være i en præsidentvalgkamp. Som Deidre Clemente skriver på sin blog, så vandt den højeste kandidat 80 procent af præsidentopgørene i det 20. århundrede, og det gælder også uden for valgkampene: »Når vi har brug for en leder, vælger vi høje mennesker.«

Rubio er ikke, hvad der i andre tilfælde ville være iøjnefaldende lav – han er 177 centimeter høj – men han virker mindre, fordi de andre kandidater er højere, »så akkurat som så mange andre korte mænd gennem tiden har han ønsket at hævde sig,« skrev Clemente. Løsningen var et par Florsheim-støvler til ca. 2.000 kr. med en cubansk hæl, som derefter blev et problem. For Rubio løftede sig nok i vejret, men han gjorde det via et par damestøvletter, lød kritikken.

Marco Rubio siger selv, at han griner af det hele, men hans kampagnefolk fik ham ikke desto mindre fotograferet med en meget mandig fodbold tidligere på ugen – og vi har ikke set mere til de fine, nye støvler, som har sendt præsidentkandidatens valgkamp på hælene.

Se videoen her