Præsidentkandidat bag tremmer: Masseanholdelser indvarsler russisk valgkamp

Russisk politi anholder hundredvis af demonstranter under protester mod Vladimir Putins regering. Oppositionens præsidentkandidat blev også smidt bag tremmer.

Alene i Moskva anholdt politiet 600 demonstranter. Foto: M. Shemetov Fold sammen
Læs mere

»Send tyvene i fængsel,« råbte hundredvis af demonstranter under en statue af Ruslands nationaldigter, Aleksander Pusjkin, i hjertet af Moskva.

Men det var demonstranterne selv, der blev anholdt. Kampklædt politi slog hårdt ned på regeringskritiske demonstrationer i landets hovedstad og i flere byer landet over.

Flere end 600 blev anholdt alene i Moskva. Blandt dem var oppositionsleder og præsidentkandidat Aleksej Navalnyj. Han blev pågrebet, før han nåede frem til protestmødet i det centrale Moskva.

Ifølge de russiske myndigheder var den varslede demonstration mod korruption nemlig ulovlig. Bystyret i Moskva havde givet en lodret afvisning til oppositionens ansøgning om lov til at demonstrere.

De forhindrede dog ikke flere tusinde moskovitter i at møde op for at »gå søndagstur« under statuen af nationaldigteren. Her råbte de slagord mod Vladimir Putin og hans premierminister, Dmitrij Medvedev, der er blevet genstand for nye beskyldninger om magtmisbrug.

Russisk politi svarede hårdt igen. Kampklædte betjente trak kniplerne og omringede mængden, der ifølge politiet talte 7.000 mennesker.

Snesevis af tilfældige demonstranter blev plukket ud og smidt i ventende politibusser. Også Berlingskes korrespondent blev pågrebet i tumulten men dog løsladt kort efter. Umiddelbart efter blev en demonstrant slået i hovedet og sparket af politifolk nær politibussen.

»I deltager i en ikke-sanktioneret demonstration. Tænk på følgerne,« lød det fra politiets megafoner.

Største i fem år

Oppositionsdemonstrationerne søndag var de mest omfattende siden en bølge af protester mod valgsvindel for fem år siden. Ifølge netavisen Fontanka deltog op mod 10.000 i en lignende demonstration i Ruslands næststørste by, Skt. Petersborg. Mere usædvanligt var der også stort fremmøde i både sibiriske millionbyer som Jekaterinburg, Omsk og Novosibirisk og i mindre provinsbyer, hvor Putins regerende parti ellers traditionelt står stærkt.

Protesterne var indkaldt af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj. De markerede dermed også et uformelt startskud på den russiske valgkamp forud for præsidentvalget om mindre end 12 måneder.

Seneste har Navalnyj offentliggjort en kulegravning af Medvedevs ejendomsimperium, der ifølge Navalnyj omfatter vinslotte i Toscana, lystbåde, palæer og luksuslejligheder. Medvedevs talsperson har afvist anklagerne som »propagandistiske angreb« fra en tidligere straffet.

Oppositionslederen er blevet dømt for bedrageri i en række retssager, der ifølge Navalnyj er søsat for at forhindre ham i at opstille til præsidentposten.

Navalnyj har opbakning i de større byer, men på landsplan halter han i meningsmålinger fortsat langt efter det regerende partis topfolk. Kremls strateger frygter dog den uforudsigelige kandidat, der kombinerer populære slagord mod korruption med krav om en strammere indvandringspolitik.

»I andre lande ville regeringen været gået af efter sådan en sag,« sagde en af demonstranterne, Viktor Korostisjevskij, der bar på et skilt med påskriften »Jeg går søndagstur«.

Kort efter fejede politiet de sidste demonstranter af pladsen. Hen under aften var det hundredvis af politifolk, der havde taget opstilling under statuen af nationaldigteren.