Præsidentfruen uden tørklæde skaber vrede i Saudi-Arabien

Saudiaraberne er fortørnede over, at USAs førstedame, Michelle Obama, mødte op til begravelse uden tørklæde.

Det var kun den nye saudiarabiske konge, Salman bin Abdulaziz, der gav hånd til Michelle Obama, da USAs præsidentpar deltog i den royale begravelse i Saudi-Arabien. Alle andre saudiske mænd skulle angiveligt have undladt at give hånd til præsidentfruen, som nu også bliver kritiseret for, at hun ikke bar tørklæde under besøget. Foto: Saul Loeb
Læs mere
Fold sammen

WASHINGTON: Den amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama, har for længst vænnet sig til, at hendes påklædning er genstand for stor diskussion, selv om hun i visse situationer bliver berømmet for sin gode tøjsmag.

Den seneste kritik af hende for ikke at bære tørklæde i forbindelse med hendes og præsident Barack Obamas besøg i Saudi-Arabien bliver mødt med tavshed fra Det Hvide Hus. Ikke fordi Michelle Obama mener, at hun har gjort noget galt, selv om mange saudiarabere på de sociale medier tilsyneladende mener, at hun har trådt i spinaten. Men fordi hun ikke vil ind i en strid om spørgsmålet, når protokollen er overholdt.

For alle regler er fulgt. Men alle motiver bag beslutningen bliver tolket ind i det faktum, at hun ikke bar tørklæde under ceremonien, hvor saudiarabiske mænd gav Barack Obama hånden – og selvfølgelig kun hr. Obama og ikke fru Obama. Undtagen angiveligt den nye kong Salman bin Abdulaziz, som skulle have rakt hende hånden.

Forgængerne bar heller ikke tørklæde

Men ingen af Michelle Obamas forgængere har båret tørklæde under besøg i Saudi-Arabien. Præsident George W. Bushs hustru, Laura Bush, gjorde det ikke. Og Hillary Clinton bar heller ikke tørklæde, da hun talte med kong Abdullah for nogle år siden i New York.

Der er heller ikke i Saudi-Arabien nogen regler for, hvad udenlandske kvinder skal bære, ud over at de skal være tækkeligt klædt på. Og det var Michelle Obama.

At kritikken rammer hende ses derfor mere i Det Hvide Hus som blot endnu et eksempel på, at Michelle Obama på grund af sin moderigtige smag og sit udseende altid er i søgelyset både negativt og positivt, og at hendes motiv for at føre sig frem, som hun gør, altid er til diskussion.

I den aktuelle debat bliver ikke alene hendes manglende tørklæde drøftet, men også om hun gjorde det i protest mod Saudi-Arabiens behandling af kvinder. Og hendes mimik blev også udsat for intens graskning. En TV-station i Saudi-Arabien slørede hendes ansigt ved en lejlighed, fordi de ikke syntes, at det »udtrykte sorg og respekt på det rigtige tidspunkt«.