Præsidentens vennetjeneste skaber uro

George W. Bush reddede sin kriminelle rådgiver for fængsel, men han reddede ikke sig selv for vreden, der nu er brudt ud i retsvæsenet.

WASHINGTON: Præsident George W. Bush ville gerne have det til at ligne en scene fra »Præsidentens Mænd«. Som en anden Martin Sheen gik han dag efter dag rundt i sit ovale kontor og grublede over, hvad han skulle gøre.

»Jeg overvejede nøje beslutningen gennem flere uger,« sagde Bush.

Men det var i virkeligheden mere en scene fra »Sopranos«. Da præsidenten tidligere på ugen reddede sin gamle ven og rådgiver Lewis »Scooter« Libby fra fængsel, vakte det mindelser om mafiabossen, der kommer en trængt »caporegime« til undsætning.

Sådan udlægges omstødelsen af Libbys fængselsdom i det amerikanske retsvæsen. Her har det været kutyme at slå hårdt ned på personer, der lyver og lægger hindringer i vejen for politi og anklagemyndighed, som er det, »Scooter« Libby er dømt for. Nu er der frygt for, at præsidenten har undermineret den mangeårige indsats, og at der i fremtiden vil blive set med mildere øjne på kriminelle, der lyver over for politiet.

»Jeg har ikke ord til at beskrive, hvor deprimeret og forargede folk er her på kontoret over den afgørelse. Den underminerer i høj grad retshåndhævelsen. Jeg ved ikke, hvordan jeg nu skal rådgive min folk i de sager,« siger en frustreret forbundsanklager til Los Angeles Times.

Stribevis af forsvarsadvokater gør allerede klart, at de vil pege på Libby-sagen som et argument for, at deres klienter skal slippe for fængsel i tilsvarende sager. Advokaterne for en tidligere soldat, Victor Rita, ærgrer sig samtidig over, at Højesteret afgjorde hans anke i forrige uge før præsidentens omstødelse. Victor Rita var ligesom Libby en mand, der havde tjent sit land gennem mange år. Rita var højt dekoreret for sin tjeneste i Vietnam og den første golfkrig. Han blev ligesom Libby dømt for at have løjet over for politiet. Hvor Libby fik 30 måneders fængsel, fik Rita 33 måneder. Deres sager var på alle afgørende punkter ens bortset fra, at Rita løj i en mindre alvorlig sag om et ulovligt salg af en maskinpistol, mens Libby løj i en efterforskning af afsløringen af en hemmelig agent og dermed en mulig forbrydelse mod nationens sikkerhed.

Modsat virkeligheden
Men hvor præsidenten omgjorde dommen over sin gamle rådgiver, fordi han mente, at straffen var for hård i forhold til Libbys fornemme baggrund, stadfæstede Højesteret dommen over Rita og slog fast, at soldatens fornemme baggrund ikke var nok til at redde ham fra at komme i fængsel. Dermed fulgte Højesteret i virkeligheden blot gængs praksis. Under den nuværende præsident Bush er der rejst 198 tiltaler af den art. Tre ud af fire er ført til domfældelse. Straffen har i snit lydt på 70 måneders fængsel næsten seks år. Præsidentens begrundelse for at omstøde Libbys dom er med andre ord i markant modstrid med virkeligheden.

»At Bush vader ind på scenen og bruger det argument, er tåbeligt i lyset af de argumenter, som hans justitsministerium fremfører på daglig basis i landets retssale,« konstaterer en af USAs førende eksperter i procesret, professor Douglas A. Berman.

Bush har ikke villet svare på, om hans afgørelse er udtryk for, at kriminelle i hans øjne generelt straffes for hårdt for at lyve over for politi og anklagemyndighed, eller om der skal gælde to standarder en for alle andre og en for hans nære venner og rådgivere. Selv hans talsmand, Tony Snow, er i tvivl om svaret. En journalist gjorde ham i går opmærksom på, at der ligger op mod 3.000 ansøgninger om straf-omstødelser i Justitsministeriet. Vil de blive behandlet efter de sædvanlige standarder eller de standarder, som præsidenten har anlagt over for Libby, lød spørgsmålet.

»Det ved jeg ikke,« svarede talsmanden for præsidenten.