Præsidentens spil for galleriet

Præsident Calderons narkokrig handler mest om image og indenrigspolitik, mener kriminologen Luis Astorga.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253842/253842_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Flot ser det ud, når soldater stormer ud af helikoptere i Michoacan eller bevogter Tijuanas gader fra toppen af en tank. Det kunne næsten ligne filmscener optaget i Hollywood nogle hundrede kilometer længere mod nord.

De seneste ugers stort anlagte krig mod Mexicos kokainkarteller er da også først og fremmest en medieoperation, der skal styrke den nyvalgte præsident Felipe Calderon, mener en af landets førende eksperter i narkokriminalitet, sociologen Luis Astorga.

»Det primære formål er ikke at fange narkobosserne og opløse deres organisationer. Det handler om afskrækkelse. Om at vise, at regeringen er i stand til at sætte sig igennem, og at det er den, som bestemmer reglerne,« siger Astorga, som er tilknyttet Universidad Nacional Autonoma de Mexico.

Samtidig er operationen et budskab henvendt til en række andre aktører, mener sociologen: Den mexicanske befolkning, som kræver, at den nye præsident gør mere for at forbedre sikkerheden end den tidligere Fox-administration. Oppositionen, der nægter at anerkende Calderons valgsejr i juli, men er nødt til at bakke op om præsidenten og hans krig mod kartellerne. USA, der har udtrykt bekymring for situationen i Mexico, og som elsker store, fotogene militæroperationer.Politisk set giver krigen mod narko altså god mening. Men om den vil have nogen effekt på de internationale kokainmarkeder og mexicanernes sikkerhed, når støvet efter helikopternes rotorblade har lagt sig, tvivler Luis Astorga kraftigt på:

»Så skulle der følges op med en plan B, der lægger vægten på traditionelt politiarbejde og især efterretningsvirksomhed. Og intet tyder på, at den eksisterer.«