Præsidentens spegede ærkefjende

Korruptionsmistænkte Eduardo Cunha, der som formand for Brasiliens parlament fører an i forsøget på at sætte Dilma Rousseff fra bestillingen, er endnu mere upopulær end præsidenten.

Den brasilianske parlamentsformand, Eduardo Cunha, har ifølge korruptionsjægere en større millionformue stående på konti i Schweiz. (Foto: Fernando Bizerra/EPA)
Læs mere
Fold sammen

Medlemmerne af Brasiliens parlament havde hver 30 sekunders taletid til at sige et par bevingede ord, da de natten til mandag vedtog at indlede en rigsretssag mod præsident Dilma Rousseff.

Især de mindre kendte folkevalgte greb med kyshånd chancen for – mens hele landet så på – at hylde alt fra deres endnu ufødte børn til kupgeneraler og forsikringsfolk. Også parlamentsformand Eduardo Cunha, der ellers ikke har behov for opmærksomhed, valgte at ledsage sit rungende »ja« med et fromt ønske om, at »Gud må velsigne nationen«.

Det kan der være god grund til i et land, som rigsretssagen har splittet i to næsten lige store halvdele, og som samtidig befinder sig i dyb økonomisk recession. Men de fleste brasilianere vil formentlig tilføje, at der først og fremmest er behov for guddommelig beskyttelse mod politikere som Cunha.

Præsident Dilma Rousseff splitter ?Brasiliens befolkning i to halvdele. ?Foto: Ueslei Marcelino/Reuters Fold sammen
Læs mere

Parlamentsformanden har, ifølge efterforskerne af korruptionsaffæren omkring energiselskabet Petrobras, hvad der svarer til 30 mio. kr. af suspekt oprindelse stående på konti i Schweiz. Hans navn er også blevet nævnt i forbindelse med afsløringen af det globale skattefidusmageri i Panama. Og det fortæller alt om Brasiliens bizarre og modsætningsfyldte krise, at det netop er en mand af hans støbning – eller mangel på samme – der fører an i forsøget på at få erklæret Dilma uværdig til sit embede.

Kone måtte læse nyhed om skandale

Født i Rio de Janeiro i 1958 begyndte Cunha som blot 14-årig at arbejde i forsikringsbranchen. En universitetsgrad i økonomi førte til job som revisor, børsmægler og senere radiovært sideløbende med en politisk karriere, der tog fart i 1989 som medarbejder for Fernando Collar de Mello – den tidligere konservative præsident, der i 1992 trådte tilbage for at undgå en rigsretssag.

Cunhas navn blev for alvor kendt, da også han i 2001 måtte træde tilbage fra en post i Rio de Janeiros delstatsregering efter mistanker om korruption. Ikke så meget på grund af selve sagen. Snarere fordi hans kone, den kendte TV-vært Claudia Cruz, havde vagt den dag og viderebragte nyheden om ægtefællens vanære uden at fortrække en mine.

Allerede to år efter skandalen blev Cunha imidlertid valgt til parlamentet for det ideologisk ubestemmelige men særdeles magtfulde midterparti PMDB. Her arbejdede han sig gradvist op i rækkerne, indtil han i 2015 blev valgt til den centrale post som formand for det brasilianske underhus.

Med næsten total kontrol over parlamentets dagsorden kan han bestemme tempoet i lovgivningsprocessen. En magt, han har brugt til at sætte turbo på behandlingen af rigsretssagen. Angivelig som hævn for, at Dilma og det regerende Arbejderparti ikke har støttet ham i forbindelse med anklagerne i Petrobras-skandalen.

Hetero Pride

For Cunha handler det først og fremmest om at redde sit eget politiske liv. Men samtidig ser han ud til at nyde ydmygelsen af den gamle venstrefløjsguerillasoldat, ateist og feminist, som på næsten alle områder er hans ideologiske modsætning.

Cunha er glødende protestant af den konservative skole. Som radikal abortmodstander har han foreslået, at læger, der medvirker til svangerskabsafbrydelse, skal kunne idømmes fængselsstraffe på helt op til ti år. Parlamentsformanden går også ind for »amerikanske tilstande«, hvad angår retten til at eje skydevåben, samt en sænkelse af den kriminelle lavalder.

Værdipolitisk er han desuden kendt for sin ide om at organisere en »Homoseksuel Pride«-begivenhed som modtræk til bøsser og lesbiskes tilbagevendende parader. Bl.a. derfor protesterer Cunha energisk, når journalister betegner ham som Brasiliens svar Frank Underwood – den magtsyge og skruppelløse men også seksuelt ambivalente amerikanske toppolitiker fra TV-serien House of Cards.

»Han ligner mig ikke. Jeg er hverken bøsse, tyv eller morder,« forsikrer Cunha.

Mens ingen betvivler det første, mener anklagemyndigheden at have bevis for det andet. Og hvad angår det sjette bud, gælder det tydeligvis ikke for parlamentsformanden, når det handler om politisk liv.