Præsidentens søn blev lovet »skidt« på Clinton af russisk advokat

Det mest konkrete bevis til dato på, at præsident Donald Trumps kampagne var åben for russisk assistance til at underminere Hillary Clintons kampagne er nu dokumenteret af Trumps egen søn.

»Kvinden fortalte, at hun havde oplysninger om personer med forbindelser til Rusland, der finansierede Demokraternes nationale udvalg og støttede fru Clinton,« har Donald Trump Junior forklaret. Mødet fandt sted i Trump Tower, hvor også billedet her er fra. Foto: Stephanie Keith/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump Junior, præsident Trumps ældste søn, blev af en russisk advokat med forbindelser til Kreml lovet »skidt« på hans fars demokratiske modstander ved præsidentvalget, Hillary Clinton. Det skriver New York Times.

Oplysningerne kommer fra tre rådgivere i Det Hvide Hus og efter først at have undladt at nævne Hillary Clintons navn, da Donald Trump Junior blev konfronteret med informationerne lørdag, vedstod Trumps søn søndag, at advokaten, Nathalia Veselnitskaya, ganske rigtigt lovede belastende informationer om Hillary Clinton på et møde i Trump Tower 9. juni 2016.

»Kvinden fortalte, at hun havde oplysninger om personer med forbindelser til Rusland, der finansierede Demokraternes nationale udvalg og støttede fru Clinton,« forklarede Donald Trump Junior.

»Advokatens udtalelser var vage, tvetydige og gav ingen mening. Ingen detaljer eller supplerende oplysninger blev givet eller endda tilbudt. Det blev hurtigt klart, at hun ikke havde nogen meningsfuld information.«

Med til mødet med Nathalia Veselnitskaya var også Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, og kampagnechef Paul Manafort.

Mødet er det mest konkrete bevis til dato på, at præsident Trumps kampagne var åben over for russisk assistance til at underminere Clintons kampagne, og kritikere taler om et regulært landsforræderi.

»Vi får ikke vores research om oppositionen fra spioner. Vi samarbejder ikke med russiske spioner, medmindre vi vil anklages for forræderi,« siger Richard Painter, advokat i etik under tidligere præsident George W. Bush, til MSNBC: »Det er uacceptabelt. Det grænser til forræderi, hvis det ikke i sig selv er forræderi.«

Det er uklart, om den russiske advokat på mødet – to uger efter at det stod klart, at Donald Trump styrede mod at blive Republikanernes præsidentkandidat – rent faktisk leverede de kompromitterende oplysninger om Clinton.

Blandt kritikerne gør dette reelt ingen forskel. For dem viser forløbet, at Trumps nærmeste var klar til at bruge spionage udført af USAs største fjende for at sværte Hillary Clinton, så Donald Trump kunne vinde valget.

»Trump uden kendkab til mødet«

Adam B. Schiff, den ledende demokrat i Repræsentanternes Hus’ efterretningsudvalg, som efterforsker muligt aftalt spil mellem russere og Trumps kampagnestab, vil have alle deltagere ved mødet indkaldt til afhøring.

»Der er ingen grund til, at den russiske regering advokerer for at være sammen med Manafort eller med Kushner eller præsidentens søn, hvis ikke det handlede om kampagnen og Ruslands politik,« siger Schiff til New York Times. Mark Corallo, en talsmand for præsidentens advokat, siger, at Trump »ikke havde kendskab til eller deltog i mødet« med den russiske advokat.

Donald Trump Junior oplyser, at det var ham, der bad Manafort og Kushner om at deltage i mødet, men at han ikke på forhånd fortalte dem, hvad det handlede om.

Donald Trumps rådgiver, Kellyanne Conway, forsvarer mødet med den russiske advokat, da der »ikke blev leveret meningsfulde informationer«.

De amerikanske efterretningstjenester har fastslået det som et faktum, at Rusland hackede og blandede sig i det amerikanske præsidentvalg i et forsøg på at hjælpe Trump mod Hillary. Ifølge artikel i Washington Post udgik instruktionen direkte fra den russiske præsident Vladimir Putin.

Donald Trump fyrede for nylig FBI-direktør James Comey efter stor utilfresdhed med, at tjenesten blev ved med at efterforske mulige kontakter mellem Rusland og Trumps kampagnestab, herunder Trumps nu fyrede nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Men i stedet har Trumps eget justitsministerium til præsidentens vrede udpeget en særlig anklager til at fortsætte efterforskningen.

LÆS MERE