Præsidentens nabolag stemte imod Putin

Ruslands regerende parti tromlede sine modstandere ved søndagens lokalvalg. Undtagen i Vladimir Putins eget kvarter i Moskva.

Præsident Vladimir Putin under stemmeafgivelsen ved lokalvalget søndag i Moskva. Foto: Reuters/Yuri Kadobnov Fold sammen
Læs mere

Seks måneder før præsidentvalget gav Ruslands regerende parti en magtdemonstration – og udstillede en akilleshæl – ved lokalvalg i landets regioner.

Samtlige vindere af guvernørvalgene var kandidater fra Vladimir Putins parti. I flere regioner høstede partiet flere end 90 procent af stemmerne. En organisation af valgobservatører, Golos, meldte dog om flere end 500 tilfælde af uregelmæssigheder og valgsvindel.

Men i Moskva var Putins parti anderledes udfordret. Hovedstadens tolv millioner indbyggere har altid været den hårdeste nød at knække for partiet, der har domineret det politiske landskab i halvandet årti.

Denne gang var tallene fra det indre Moskva dog direkte hårrejsende læsning for regeringspartiets valg-strateger. Foreløbige resultater gav oppositionen flertal i ni centrale bydelsråd, hvor regeringspartiet tidligere sad tungt på magten. Det gjaldt også i Gargarinkvarteret, hvor den russiske præsident Vladimir Putin mødte frem for at afgive sin stemme foran blitzende fotografer. Lige lidt hjalp det. Det Kreml-kritiske parti Jabloko vandt samtlige pladser i det lokale bydelsråd.

Lokalsejrene er dog mere spadestik end jordskred for oppositionen. Lokalrådene bestemmer over parkbænke og ikke regeringspolitik. Men oppositionspartierne fremhæver en effektiv græsrodskampagne, som kan gentages ved præsidentvalg om præcis seks måneder. Samtidig er lokal- og byråd afgørende for at give kandidater til borgmester- og guvernørposten adgang til stemmesedlen fremover. Det såkaldte ’kommunale filter’ har hidtil tilladt det regerende parti at bortsortere mange uønskede kandidater længe før valgdagen.

Myndighederne har også afvist at tillade oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj at opstille ved præsidentvalget, fordi han har en bedrageridom fra en omstridt retssag. Vladimir Putin, der har regeret Rusland som præsident og premierminister i 18 år, ventes til gengæld at søge endnu en periode på posten. Sker det, vil han kunne regerere indtil 2024. Resultaterne ved lokalvalget var i den forstand »meget favorable«, sagde partiformand Dmitrij Medvedev til det statslige nyhedsbureau Ria.