Præsidentens kontroversielle advokat i voldsomt stormvejr: Trump er en »loyal fyr«

Rudy Giuliani har indtaget en absolut hovedrolle i Ukraine-sagen. Der bliver spekuleret i, om Republikanerne vil kaste ham »under bussen«.

 

Alle spotlights er igen rettet mod New Yorks tidligere borgmester og den amerikanske præsidents, Donald Trumps, personlige advokat, Rudy Giuliani.

For den bramfri newyorker har en interessant hovedrolle i Ukraine-sagen, der kan ende med, at der bliver åbnet en rigsretssag mod Donald Trump.

Det var Giuliani, som ifølge The Wall Street Journal fik den idé, at Ukraine skulle efterforske den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og sønnen Hunter Biden. Og det var Giuliani, som uden om USAs officielle kanaler holdt møder med Ukraines regering for at presse den til at indlede en efterforskning af Biden-familien.

De seneste uger har der været spekuleret i, om Republikanerne vil forsøge at portrættere Giuliani som en vild joker, der har handlet på egen hånd i Ukraine for på den måde at få præsident Trump frikendt for ansvar.

Giuliani fortæller dog nu, at han er overbevist om, at Donald Trumps opbakning. Adspurgt i et interview til avisen The Guardian, om han er bange for, at Trump vil »kaste ham under bussen«, svarede Giuliani:

»Det er jeg ikke. Og jeg har en meget, meget god forsikring, så hvis han gør, vil alle mine hospitalsregninger blive betalt.«

Det er uvist, om »forsikringen« skulle forstås som en skjult trussel mod Donald Trump. Giulianis egen advokat brød dog ind under interviewet og sagde:

»Han laver sjov.«

Giuliani kaldte også Donald Trump for en »meget loyal fyr«.

Rudy Giuliani. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS.

Onsdag fandt de første åbne rigsretshøringer sted i undersøgelsen, der senere kan udvikle sig til en egentlig rigsretssag mod præsident Trump. Ved høringerne blev der igen peget fingre ad Giuliani.

Den amerikanske topdiplomat i Ukraine, William Taylor, fortalte, at Giuliani var hovedpersonen i en officiel kommunikationskanal, hvor Trumps udsendte i Ukraine og Europa forsøgte at presse Ukraines nye regering til at åbne en efterforskning mod Hunter Biden, som tidligere sad i bestyrelsen i et ukrainsk gasselskab.

I løbet af sommeren sørgede Trump-regeringen for at tilbageholde militærstøtte til Ukraine på 2,7 milliarder kroner. Flere vidner har hævdet, at den store pengesum først ville blive frigivet, når Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, ville annoncere, at en efterforskning mod Biden-familien gik i gang.

Det blev dog aldrig aktuelt. Da en anonym whistleblower indsendte en klage, som beskyldte Trump for at have forsøgt at misbruge sit embede under et opkald til Selenskyj 25. juli, blev militærstøtten frigivet.

Under en lukket høring har USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, i oktober fortalt, at Trump havde givet amerikanske diplomater besked på altid at samarbejde med Giuliani om Ukraine-politikken, selv om Giuliani ikke officielt er ansat af den amerikanske stat.

Giuliani fastholder i interviewet til The Guardian, at han ikke har gjort noget forkert.

»Jeg gjorde alt det, jeg skulle som Trumps advokat,« siger han.

»Og så trådte jeg på minefelt nummer et: Joe Biden, som er stærkt beskyttet af pressekorpset i Washington.«