Præsident ved et tilfælde

Gambias nyvalgte præsident, Adama Barrow, har kun sporadisk beskæftiget sig med politik, men nu skal han opbygge et demokrati og en levedygtig økonomi i det fattige land, hvor forgængeren bliver anklaget for at have plyndret statskassen.

24INDGAMBIE2-115209.jpg
Gambian president-elect Adama Barrow speaks during an interview in Banjul on December 12, 2016. Adama Barrow said on December 12 that longtime leader Yahya Jammeh should step down immediately after Jammeh reversed his decision to concede defeat following a presidential election. "I think he should step down now, " Barrow told AFP. "He has lost the election, we don't want to waste time, we want this country to start moving." / AFP PHOTO / SEYLLOU Fold sammen
Læs mere

Gambias nyvalgte præsident var i går eftermiddag endnu ikke vendt tilbage fra sit kortvarige asyl i nabolandet Senegal. Men nu står det helt klart, at Adama Barrow rent faktisk bliver landets nye leder. Hvis gambiere er i tvivl om, hvem de har valgt til at etablere et fuldt demokratisk styre og omfanget af den opgave, der venter ham, har de kunnet få et indtryk ved at følge Barrow på både hans officielle og private Twitter-profil.

»Det er første gang, siden Gambia blev uafhængigt i 1965, at Gambia har udskiftet regeringen via stemmeboksene,« skrev han i sidste uge på den officielle profil, hvor han også »inviterede« sine landsmænd til indsættelsesceremonien, der måtte foregå på ambassaden i Senegal, fordi den tidligere præsident først i weekenden opgav sin modstand mod valgresultatet.

På den private profil tog Barrow sig tidligere i januar tid til at udsende et billede af sig selv i sin nye Arsenal-fodboldtrøje med »President« og tallet »1« på ryggen.

»Du kan ændre din politik, men du kan aldrig udskifte dit favorit-fodboldhold,« lød teksten. Den foregående Twitter-besked forsikrede hans landsmænd om, at »jeres valgte præsident er i live og har det godt«.

Spørgsmålet er, om Barrow kan bevare sit ligefremme forhold til sine støtter og række ud til resten af Gambias befolkning. Som præsident skal han forsøge at vende udviklingen i det mindste land på det afrikanske fastland, omtrent samme størrelse som Fyn og Sjælland tilsammen med omkring to millioner indbyggere. Det er også et ludfattigt land. En del især unge gambiere er de senere år flygtet til Europa fra økonomisk nød og et hårdt styre med politisk undertrykkelse, hvor politiske modstandere »forsvandt« eller fik lange fængselsstraffe, mens homoseksuelle blev truet med dødsstraf.

»Alle har været med til det her,« sagde Borrow i et interview med The New York Times om sin overraskede valgsejr.

»Så alle er velkommne om bord. Alle kan frit vende hjem og tilbyde deres evner på de områder, hvor de mener at kunne bidrage.«

Vidste ikke, at han var på stemmesedlen

Den 51-årige Barrow er praktiserende muslim og har ifølge lokale medier to hustruer og fire børn. En otteårig søn døde efter at være blevet bidt af en hund 15. januar. Han lover et fuldt demokratisk, sekulært styre, hvor alle er lige for loven. Barrow har signaleret, at han ikke vil klynge sig til magten, men i stedet vil stå i spidsen for en overgangsregering, der skal opbygge et økonomisk og demokratisk fundament for Gambia. Indtil december havde Barrows hidtil eneste politiske rolle været som kasserer for oppositionspartiet UDP, og han vidste angiveligt ikke en gang, at han var på stemmesedlen, da oppostionen valgte kandidat. Han er ejendomsmægler og søgte til London for at lære faget, mens han ifølge britiske medier sideløbende havde job som sikerhedsvagt i et indkøbscenter. Først for omkring ti år siden vendte han hjem.

Men landets fremtrædende oppositonspolitikere og mere oplagte kandidater var blevet fængslet, og måske var det til Barrows fordel, at han ikke tidligere havde været en del af Gambias politiske magtspil. Han formåede at samle oppositionen og vinde unge vælgeres tillid, så han i begyndelsen af december overraskende vandt præsidentvalget med 45,5 procent af stemmerne foran Yahya Jammeh med 36,7 procent og en tredje kandidats 17,8 procent. Jammeh stod i 1995 som 29-årig i spidsen for et militærkup og har siden regeret Gambia med hård hånd.

Efter valget afviste Jammeh at afgive magten, og Barrow blev for alvor en helt central figur landets magtkamp, da han flygtede i sikkerhed til Senegal. Herfra bad han nabolandene om hjælp, hvorefter en millitærkoalition fra Senegal, Nigeria, Ghana og Mali truede med at invadere og tvang Jammeh fra magten.

På egne ben

Så snart det bliver vurderet som sikkert, vil Barrow vende tilbage til Gambia og indtage præsidentposten. Derefter skal han stå på egne ben. Både i Gambia, i regionen og i Europa ønsker mange, at han bliver en succes, men ejendomsmægleren i fodboldtrøjen skal selv bevise, at han har evner som leder og statsmand. I går viste BBC billeder af gambiske flygtninge i nabolande på vej hjem, mens den tidligere leder, Jammeh, forinden havde ladet sig transportere med Rolls Royce til lufthavnen og sit ventende fly.

Barrows talsmand erklærede i går ved en pressekonference, at flere end 70 millioner kroner af statens ejendom er forsvundet de seneste to uger, og at Jammeh ikke har efterladt meget at bygge op med:

»Gambia er i finansiel nød. Statskassen er reelt tom. Det er en kendsgerning.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien