Præsident Trump holdt en usædvanlig tale: Og Nancy Pelosi rev den itu for rullende kameraer

Flere demokrater udvandrede fra præsident Trumps tale, mens den var i gang.

 

Donald Trump nævnte ikke rigsretssagen med ét ord, da han onsdag morgen dansk tid indtog gulvet i Repræsentanternes Hus for at holde sin årlige stort anlagte tale til Kongressen, den såkaldte State of the Union-tale.

Bag ham sad Demokraternes majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og hun så tydeligt frustreret ud, mens han talte. Flere gange mimede hun, at det, præsidenten sagde, var løgn, og da talen var slut, rev hun den resolut i stykker, inden hun forlod stedet.

Da hun efterfølgende blev spurgt om, hvorfor hun dog rev præsidentens tale i stykker, svarede hun, at det var »den høflige ting at gøre«. Og så præciserede hun:

»Det var den høflige ting at gøre, hvis man tænker på alternativerne.«

Senere forklarede hun, at hun rev den i stykker, fordi hun ikke kunne finde »én sides sandhed« blandt papirerne.

Klippet af Pelosi er øjeblikkeligt gået viralt på sociale medier. Selv Republikanerne og Det Hvide Hus er begyndt at dele videoen af Pelosi og Trumps iturevne tale. De mener, at hendes handling illustrerer hendes indstilling til de mennesker, præsident Trump talte om – soldater, børn, familier i sorg.

Demokraterne er dog kommet hende til forsvar. For det første henviser flere til, at præsident Trump nægtede at give Nancy Pelosi hånd, da han ankom. Ifølge Fox News gav præsidenten dog heller ikke hånd til sin vicepræsident Mike Pence.

For det andet var der flere Demokrater, der slet ikke dukkede op til talen. Det gælder blandt andet den populære demokrat, Alexandria Ocasio-Cortez, som valgte at boykotte arrangementet. Flere andre demokrater forlod kammeret, mens præsidenten stadig var i gang.

De mente, at hans tale i højere grad var en brandtale, der hørte valgkampen til, end det var en status på året, der er gået.

Det var præsident Trumps tredje State of the Union-tale, mens han har været præsident, og han brugte den på at tale om de succeser, han har haft som præsident.

»For tre år siden lancerede vi det store amerikanske comeback,« sagde han blandt andet.

»I aften står jeg foran jer for at dele de fantastiske resultater.«

Han talte hovedsageligt om den amerikanske økonomi, som klarer sig bedre nu, end den gjorde under Obama, og han henviste til sine skattebesparelser og til genforhandlingen af handelsaftaler med både Canada og Kina, skriver The New York Times.

Han brugte også tiden på at kritisere både den tidligere regering og nogle af de demokrater, der nu håber på at udfordre ham ved præsidentvalget senere i år.

Bernie Sanders, den selverklærede socialist, som markerede sig som en af vinderne af gårsdagens primærvalg i Iowa, har blandt andet lovet, at han vil reformere sundhedssystemet – og dét kom præsident Trump nu ind på.

»Vi vil aldrig tillade, at det amerikanske sundhedssystem bliver ødelagt af socialisme,« sagde han.

Undervejs havde han indlagt forskellige usædvanlige afbræk i talen: En soldat blev genforenet med sin familie efter syv måneders udstationering, en niårig pige fik et legat, og den konservative radiolegende Rush Limbaugh blev tildelt præsidentens prestigefyldte Frihedsmedalje.

Det er alle dem, Nancy Pelosi nu beskyldes for at have udvist manglende respekt over for, da hun rev præsident Trumps tale i stykker.

The New York Times har beskrevet de mange indlæg som realityshow-agtige. Fox News beskriver dem som »lavet til TV«.

Senere onsdag ventes præsident Trump at blive frikendt i den rigsretssag, som Demokraterne rejste mod ham lige før jul.

Han står anklaget for at have misbrugt sit embede ved at afpresse den ukrainske regering til at åbne undersøgelser mod præsidentens politiske modstandere, såsom Joe Biden, én af Demokraternes topkandidater i primærvalget.