Præsident Putins olympiske charme

Mens de storpolitiske termometre viser frostgrader, så charmede den russiske præsident Putin sig i går til værtskabet for de olympiske vinterlege i 2014.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//276/276282/276282_original.jpg'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Først var russerne trængt. Østrig slog på sin overlegne erfaring. Sydkorea imponerede med sin vilje til at spendere. Men så da det så sortest ud - kom Vladimir Putin. Han smilede, talte engelsk og charmede hele den olympiske komité, så den til sidst kun kunne sige én ting: »De olympiske vinterlege 2014 går til: Sotji«.

Nogenlunde sådan fremstillede russiske medier i hvert fald triumfen for den russiske sortehavsby i konkurrence om de prestigefylde vinterlege. TV-reportere og eftermiddagsaviser svømmede over med sejrsglæde og ikke mindst i hyldest af den afgørende rolle, som den russiske præsident angiveligt spillede, da den russiske kandidat strøg i mål.

»Det russiske hold blev ledet af den bedst mulige holdkaptajn: Vladimir Putin,« lød det i den regeringsvenlige avis Isvestija.

Sikkert er det i hvert fald, at den russiske regering har satset en god del politisk prestige på projektet. Ruslands politiske top, herunder tre ministre og præsidenten selv, var allerede to dage før afgørelsen fløjet til Guatemala City, hvor afstemningen i den olympiske komite (IOC) blev afholdt.

Minister på isen
Som en del af charmeoffensiven i den mellemamerikanske hovedstad arrangerede russerne alt fra klassiske koncerter til en ishockeykamp, hvor selveste transportministeren gik på isen. Imens mængede præsident Putin sig med komitémedlemmerne og imponerede med en tale til komiteen på både engelsk og fransk. Det er første gang Putin har holdt større taler på andet end russisk.

»Hvis Putin ikke havde været her, var det blevet et andet resultat. Det var en fantastisk præstation,« sagde den navnkundige ukrainske stangspringer Sergej Bubka, som er medlem af IOCs bestyrelse.

Han var et af flere IOC-medlemmer, der sammenlignede Putins indsats med Tony Blairs præstation, da London for to år siden opnåede værtskabet til sommer-OL i 2012.

»Putins charme kan forklare de fire stemmer,« supplerede det franske medlem, Jean-Claude Killy, med henvisning til de fire stemmer, der skilte den russiske kandidat fra sydkoreanske Pyeongchang. Østrigske Salzburg landede på tredjepladsen.

Svulstigt PR-budget
Ikke siden sovjettiden har OL været i Rusland. I 1980 kom de olympiske sommerlege til Moskva, men blev boykottet af blandt andre USA i protest mod Sovjetunionens invasion af Afghanistan. Rusland har aldrig afholdt vinter-OL og argumenterede derfor med, at landet som en af de største medaljevindere fortjente værtskabet. Argumenterne var krydret med et svulstigt PR-budget på over 160 millioner kroner.

Sotji, der primært er kendt som en badeby, har fortsat en mangelfuld infrastruktur, når det gælder vintersport. Der er foreløbigt afsat 65 milliarder kroner til at bygge en olympisk by og talrige sportsfaciliteter i de sneklædte bjerge uden for Sotji.

Putin, der selv har vist sig på løjperne i området flere gange, udlagde straks sejren som en anerkendelse af Ruslands internationale prestige.

»Det er ikke bare en anerkendelse af Ruslands sportslige præstationer, men også en vurdering af vores lands fremskridt i den økonomiske og sociale sfære,« sagde Vladimir Putin.