Præsident Palin? Ja, det er bestemt en mulighed

Sarah Palin, elsket af Te-bevægelsen, afskyet af eliten, er måske på vej til at stille op som republikansk præsidentkandidat. Kan hun vinde? Tja.

Sarah Palin, elsket af Te-bevægelsen, afskyet af eliten, er måske på vej til at stille op som republikansk præsidentkandidat. Kan hun vinde? Tja. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA LOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Føles det forkert, når man prøver at sige det: Præsident Sarah Palin? Måske, men det, der for få dagen siden virkede som en utopi – ja, velsagtens en dystopi for de fleste – rykker nu nærmere virkeligheden. En stribe signaler tyder nemlig på, at Palin, den amerikanske højrefløjs darling, rent faktisk snart agter at meddele, at hun vil være den republikanske kandidat ved præsidentvalget om halvandet år – og rygterne eksploderede torsdag, da hun offentliggjorde, at hun i weekenden indleder en bustur i det nordøstlige Amerika. »Lad os sammen forberede os på de dage, der er foran os, ved at erindre os selv om, hvad Amerika står for,« meddelte Palin på sin hjemmeside.

Turen, der begynder søndag, ligner kulminationen på den nye fortælling, som Palin ønsker at iscenesætte af sig selv – som den, der er plantet solidt i den amerikanske historie: Stoppene er ikoner fra USAs storhed – Washingtons monumenter, der hylder nationens fædre; Gettysburg i Pennsylvania, som var vendepunktet for borgerkrigen; Philadelphia, hvor forfatningen blev nedfældet; og til slut New Hampshire, stedet, hvor republikanske håbefulde møder den første store test i primærvalget. »Palins bustur betyder ikke, at hun er ved at meddele, at hun vil begynde en kampagne – i hvert fald ikke lige nu,« lød det kryptisk fra kilde i Palin-lejren hos ABC News.

Alt peger i Palins retning

Men, som de siger hos hendes mest aktive heppekor – TV-stationen Fox News – så ser det nu sådant ud. Alt, påpeger Sean Hannity, den erklærede konservative vært på kanalen, peger i Palins retning: Ud over busturen (politikere kunne ikke drømme om at køre i bus, hvis ikke de vil vælges til noget!) har hun købt et dyrt hus i Arizona (bedre som valgkampsbase end Alaska); meddelt på TV (også på Fox, hvor hun er betalt kommentator!), at hun føler »ilden i maven« til at stille op; og så får en to timer lang hyldestdokumentar, »The Undefeated« (hun tabte aldrig et valg i Alaska), premiere i juni.

Allervigtigst er det måske, at hendes chancer for at vinde nomineringen ser pæne ud – ikke mindst efter at to hidtidige frontløbere, Mike Huckabee og Donald Trump, har trukket sig. Den første måling efter, at de er ude, viser, at Mitt Romney, den tidligere Massachusetts-guvernør, ganske vist fører med 17 procent – men at Sarah Palin følger lige efter med 15 procent. Det er så tæt, som det kan blive, men for både Romney og Palin må det dog være bekymrende, at de trods enorm genkendelse ikke er mere populære.

En lokal måling i New Hampshire, en af de vigtigste stop under primærvalget, viser, at kun fire procent af vælgerne har bestemt sig. Hele 87 procent svarer, at de ingen ide har om, hvem de vil stemme på endnu. Hvad skal der til for, at Palin skal kunne vinde? Ja, først og fremmest skal hun jo stille op. Det tyder mere nu på, at hun gør, end at hun ikke gør. Dernæst skal hun opbygge en organisation, der kan sikre hende en første- eller andenplads i det første lille primærvalg i Iowa i begyndelsen af 2012, men endnu vigtigere en pæn indsats i det andet valg i New Hampshire og frem for alt en klar sejr i det konservative South Carolina under det tredje primærvalg. Sker det, ja, så er hun rock-and-rolling.

Men kan hun i givet fald besejre Barack Obama i 2012? Det er svært at forestille sig nu – men tilbage i 1980 lykkedes det i hvert fald en republikaner, der på mange måder minder om Palin, at besejre Jimmy Carter, den siddende demokratiske præsident. Den mands navn? Ja, det var Ronald Reagan.