Præsident med traktor og jagtgevær

Med landlig charme og patriotiske slagord vippede Kolinda Grabar-Kitarovic sin forgænger af taburetten. Hun bliver Kroatiens første kvindelige præsident.

Kolinda Grabar-Kitarovic fejrer den valgsejr, der gør hende til Kroatiens første kvindelige præsident, ved at skære for af sejrskagen. Foto: Antonio Bronic Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Ikke siden krigene i det tidligere Jugoslavien har mismodet været større i Kroatien. 82 procent svarede i en meningsmåling i sidste måned, at landet efter deres mening bevæger sig i den forkerte retning. Blot 11 procent mente det modsatte.

Det er givetvis en del af forklaringen på fænomenet Kolinda Grabar-Kitarovic.

På et par hastige måneder kæmpede den 46-årige tidligere topdiplomat sig vej ind i en valgkamp, der ellers syntes afgjort på forhånd. Hun var en outsider, men med lige dele reformløfter og patriotisk peptalk vandt hun søndag aften præsidentvalgets anden og afgørende runde.

Dermed bliver hun ikke blot det første kvindelige statsoverhoved i Kroatien. Hun flyttede også – i valgkampens sidste uger – flere stemmer, end de fleste politiske spåmænd på nogen måde havde troet muligt.

Fra en absolut yderposition som præsidentduellens opkomling samlede hun på valgdagen 50,5 procent af stemmerne og satte landets siddende præsident, den socialdemokratiske universitetsprofessor Ivo Josipovic, til vægs.

Årsagen var frem for alt mismodet, eller rettere: Landets elendige økonomiske forfatning. Nedturen i Kroatien har nu varet i seks lange år. I den periode er økonomien skrumpet med 12 procent. Arbejdsløsheden fordoblet til 19 procent.

End ikke Kroatiens medlemskab af EU for halvandet år siden satte en stopper for en tilbagegang, som kun Grækenland og Cypern kan matche.

Temaet for valgkampen stod derfor ætsende klart fra begyndelsen. Den konservative Kolinda Grabar-Kitarovic talte dunder mod den siddende socialdemokratiske regerings krisehåndtering og udvidelse af den offentlige sektor.

»Vi ønsker en modig, beslutsom og patriotisk regering, der kan lede os fremad og ikke mod undergang,« sagde hun fra talerstolen i valgkampens sidste dage.

Hun beskyldte den 57-årige Josipovic – en musikprofessor med en fortid i det jugoslaviske kommunistparti – for at at være en del af en forstokket politisk elite.

Slagterdatteren der kan malke en ko

Selv var hun den absolutte modsætning, lød budskabet. Kolinda Grabar-Kitarovic voksede op i en fattig kroatisk landsby som datter af en slagter.

Hun blev som ung udvekslingsstudent i USA, senere studentermedhjælper i Kroatiens udenrigsministerium og endte selv som udenrigsminister. Som sådan var hun med til at forhandle sit lands EU-medlemskab på plads. Slagterens datter blev til sidst vicegeneralsekretær i NATO under Anders Fogh Rasmussen.

De fine poster betød dog ikke, at hun har glemt, hvordan man kører traktor eller affyrer et jagtgevær, forsikrede hun ivrigt i et interview med avisen Vecernji List. I en tale i Zagreb slog hun muntert fast, at hun »sandsynligvis var den eneste kvinde i NATO-hovedkvarteret, der kan malke en ko«.

Ikke alle er lige begejstrede. Politiske modstandere har beskyldt hende for at puste til nationalistiske gløder i et hjørne af Europa, der er plaget af dybe spændinger efter 1990ernes krige og etniske udrensninger. »Lad os forene vor patriotisme, kærlighed og tro på vort kroatiske fædreland,« sagde hun søndag i en tale, der blev afbrudt af nationalistiske slagord mest kendt fra fodboldstadioner. Det har ikke mindst vakt opsigt i nabolandet Serbien.

Kolinda Grabar-Kitarovic er samtidig kendt som en stålsat støtte af det europæiske samarbejde. Hun har blæst til opgør med den gamle elite i sit eget parti, hvis tidligere leder afsoner otte års fængsel for korruption.

Hendes modstander, den 57-årige Josipovic, kom derfor grueligt galt af sted, da han tidligt i valgkampen beskyldte sin rival for at være et »billede uden lyd« og en »marionetdukke« for partiets mandlige bagmænd. Den slags beskyldninger ramte Josipovic som en boomerang, mens økonomien trak tæppet det sidste stykke. Støtter af Kolinda Grabar-Kitarovic beskriver hende i stedet som en selvsikker leder med mere diplomatisk erfaring og større internationalt netværk end nogen tidligere kroatisk præsident.

Spørgsmålet er, om det er nok til at gøre op med mismodet.