Præsident lover at føre Kina ind i ny æra ved partikongres

Kinas præsident taler ved åbningen af kommunistpartiets kongres om at bekæmpe fattigdom og ulighed.

Xi Jinping (i midten) giver hånd til tidligere præsident Jiang Zemin. Når kongressen er slut, vil det stå klart, i hvor høj grad det er lykkedes den magtfulde præsident at forme partiets top. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Jason Lee
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Den kinesiske præsident, Xi Jinping, erklærer ved åbningen af det kommunistiske partis kongres, at Kina er på vej ind i en ny æra.

»Kinas udvikling er stadig på et stadie, hvor strategiske muligheder er vigtige. Udsigterne er lyse, men udfordringerne er også svære. Kinesisk socialisme er på vej ind i en ny æra,« siger Xi Jinping.

Der er omkring 2300 delegerede til stede ved det kommunistiske partis kongres, der varer fra 18.-24. oktober.

Xi Jinping siger fra talerstolen, at Kina skal fortsætte kampen for et stærkere Kina. Det skal ske, ved at bekæmpe fattigdom og ulighed i Kina, mens man fortsat fører nultolerance over for korruption i det kommunistiske parti.

»Alle os i partiet må gøre mere for at styrke partiets ledelse og det kinesiske socialistiske system. Vi må stå imod alle udtalelser og handlinger, der underminerer dem,« siger Xi Jinping.

Han lovede samtidig, at den kinesiske økonomi skal åbnes yderligere.

»Kina vil ikke lukke dørene til verden, vi vil kun blive mere og mere åbne,« sagde han.

I Kina styrer kommunistpartiet, og i partiet styrer det stående udvalg i politbureauet. Her skal fem ud af syv medlemmer skiftes ud ved kongressen, og der er dermed mulighed for at forme toppen.

Her skal fem ud af syv medlemmer skiftes ud ved kongressen. Og der er dermed mulighed for at forme toppen.

Når kongressen er slut, vil det stå klart, i hvor høj grad det er lykkedes den magtfulde præsident at forme partiets top og sikre sig støtte til den »kompromisløse« stil, der er blevet synonym med Kina under Jinping.

Stilen indebærer blandt andet en stor mængde propaganda, der imidlertid ikke nævner Xi Jinpings hårde kurs mod aktivister, akademikere og advokater, der har forsøgt at modsætte sig styret.

Den hårde kurs er også gået ud over internettet, der i høj grad er blevet censureret yderligere under Xi Jinping.

Kongressen ventes at genvælge Xi Jinping. Han betragtes som den mest magtfulde leder af Kina siden Deng Xiaoping - som grundlagde økonomiske reformer af landet - eller ligefrem Mao Zedong.

Og der spekuleres i, om han vil bruge kongressen til at blive i toppen af partiet længere end den normale periode på ti år.

Lykkes det Xi Jinping, vil han sætte en stopper for "det kollektive lederskab", som er rettet mod at forhindre fremkomsten af en ny formand Mao.

Chen Daoyin, der forsker i kinesisk politik ved Shanghai University , siger om Xi Jinpings tale:

»Jeg vil opsummere Xis tale med én sætning: Det er Xi-æraens politiske erklæring.«

Siden 1921 har det kinesiske kommunistparti holdt 18 kongresser. Partiet, der har regeret i Kina siden 1949, holder sin kongres hvert femte år.

Partiet har 89 millioner medlemmer og er verdens største politiske parti. Kongressen ventes at genvælge Xi Jinping som leder.

/ritzau/AFP