Præsident fyrer stenrig borgmester

Ruslands præsident har fyret Moskvas mangeårige borgmester efter en ugelang mudderkastning på tv.

Moskavs nu forhenværende borgmester Jurij Lusjkov (i midten) er gift med en dame, som er tre gange rigere end ham selv, og han er milliardær. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: "Jeg forlader ikke frivilligt min post," sagde Moskvas borgmester, Jurij Lusjkov, da han i går vendte tilbage fra ferie i Østrig.

Det blev heller ikke nødvendigt. Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, hjalp i dag borgmesteren på vej med en fyring på gråt papir. Dermed har Medvedev med et snuptag gjort en ende på Lusjkovs 18 år lange styre i Ruslands hovedstad og forsøgt at sætte en stopper for en simrende magtkamp på højeste niveau i russisk politik.

Magtkampen brød ud i det åbne tidligere på måneden, da den 74-årige Lusjkov i et åbent brev kritiserede regeringen for at mangle "sand mening og autoritet".

Anklager om korruption

Kort efter begyndte statslige tv-kanaler at sende en haglbyge af kritiske dokumentarfilm om borgmesterens korrupte og ineffektive omgang med byens milliardbudget. Det er paradoksalt nok samme anklager som oppositionspolitikere og demonstranter i årevis har affyret mod borgmesteren, hvis kone er en af landets rigeste erhvervsbosser.

Lusjkov blev i sidste uge sendt på en ugelang ferie for at "overveje sin fremtid". Men han afviste til det sidste at træde tilbage frivilligt.

Lusjkov har spillet en hovedrolle i landets politiske historie de seneste to årtier. Han kom til magten i Moskva i 1992, og i 1999 udfordrede han Ruslands magtfulde premierminister Vladimir Putin forud for præsidentvalget i 2000. Han tabte magtkampen og blev sluset ind i landets dominerende politiske parti, Forenet Rusland.

Vil han støtte Putin?

Borgmesteren forblev en dominerende politiker og tilsyneladende urørlig leder af millionbyen Moskva. Borgmesterens kone, Jelena Baturina, sagde i sidste uge, at præsident Medvedev ønskede borgmesteren af vejen, fordi han frygtede, at Lusjkov kunne så splid mellem ham og hans magtfulde mentor, premierminister Vladimir Putin.

"Der er folk i præsidentens administration, som er bange for, at borgmesteren kan tage premierminister Vladimir Putins side," sagde Jelena Baturina til Novoje Vremja. Lusjkov har tidligere antydet, at han ville støtte Vladimir Putins tilbagevenden til præsidentposten ved valget i 2012.

Vladimir Putin selv har ikke kommenteret fejden. Præsident Medvedev har i dag udnævnt tidligere viceborgmester Vladimir Resin til fungerende borgmester i Moskva.